Bitcoin opnieuw naar de 4000 USD, nieuwe correctie(s) niet uit te sluiten

Bitcoin, de gekende virtuele munt is na een sterke daling de afgelopen week opnieuw bezig aan een sterke opmars. De grens van de 4000 USD werd ondertussen opnieuw doorbroken dit ondanks het wegvallen van de Chinese markt. De munt blijft echter bijzonder volatiel en zowel een sterke daling als een sterke rally staan in de sterren geschreven.

Muntspeculatie blijft een gevaarlijk gegeven, zelfs voor stabiele muntparen. Het speculeren met een virtuele munt zoals Bitcoin welke zich nog steeds situeert in een beginfase is des te gevaarlijker. De koersdaling de vorige weken toont aan dat een daling met meer dan 25% op enkele dagen tijd snel realiteit kan worden. Deze werd ingegeven door meerdere factoren waaronder de nieuwe beperkingen in China maar ook een snelle stijging waardoor een correctie te verwachten viel.

De Bitcoin-problemen in China tonen onder meer aan dat de Chinese overheid ten volle het potentieel begrijpt van deze nieuwe virtuele munten. Het grote probleem hierbij is echter dat deze decentraal beheerd worden waardoor de centrale banken de greep op het financiële beleid dreigen te verliezen. Ondanks deze beperkingen blijft Bitcoin ook in China bestaan, met name in Hong Kong waar het net als andere financiële instellingen een grotere vrijheid kan genieten.

Reeds enige maanden was het Chinese verbod te verwachten waardoor het verhandelde volume reeds drastisch terugliep ten opzichte van de overige continenten. De snelle heropleving van de Bitcoin-koers bewijst daarentegen dat dit alles niet meer als een doodsteek kan beschouwd worden voor Bitcoin.

Waar deze recente terugval weliswaar goed nieuws is om een verdere stijging mogelijk te maken blijft het gevaar op een nieuwe zware correctie bestaande. Zelfs mits de voorspelde (grote) stijging de komende jaren zal de koers behoorlijk volatiel blijven. Eerdere koersanalyses tonen duidelijk aan dat de koers diverse malen halveerde de afgelopen jaren. Dit blijft ook in de nabije toekomst mogelijk waarbij beleggers zich hier ten volle van bewust moeten zijn.

Indien een nieuwe crash zich echter zal aanbieden, is dit voor vele specialisten echter een uitgewezen kans om volop te investeren in deze munt. In tegenstelling tot vele andere bubbels is Bitcoin een “eindig” product waardoor het een zeldzaam gegeven zal worden binnen enkele jaren. Het is daarboven het ideale alternatief voor fysiek goud in onze gedigitaliseerde wereld. Zelfs indien het een fractie van de fysieke goudmarkt zal overnemen, dan zal de koers stijgen tot minimaal 20000-30000 USD/Bitcoin.

Het blijft echter een risicovolle investering al kan zelfs een kleine investering erin een enorme woekerwinst creëren. Een instap bij een volgende terugval is dan ook zeker een gegeven om over na te denken… . Voor de meer risicovolle beleggers bestaat ook hierop hefbomen al kan dit bijzonder pijnlijk uitpakken bij het even niet volgen van de koersen welke 24/24 en 7/7 actief blijven.

Bronnen:

http://www.cnbc.com

http://www.bitcoinwisdom.com