Cyprus verdient miljarden met verkopen EU-paspoorten

Cyprus heeft sinds 2013 via een omstreden visumprogramma honderden EU-paspoorten verkocht aan tal van Russische en Oekraïense oligarchen en andere zakenlieden.

Cyprus heeft zo in de afgelopen jaren meer dan vier miljard euro binnengehaald door EU-paspoorten te verstrekken.

Gouden visum

The Guardian heeft de documenten ingezien met honderden namen van mensen die hebben geprofiteerd van het omstreden ‘gouden visum’-programma.

Verschillende zakenlieden zijn daarmee EU-burger geworden in ruil voor investeringen.

Uit de documenten blijkt dat vorig jaar alleen al meer dan vierhonderd paspoorten zijn verstrekt.

Ontvangers zijn onder meer een voormalige Russische parlementariër, de stichter van de grootste bank van Oekraïne, een neef van de Syrische president Assad en een miljardair die zijn fortuin vergaarde in de goksector.

Onofficiële regeling

Voordien was het ook al mogelijk om de Cypriotische nationaliteit te kopen, maar dat was toen niet vastgelegd in een officieel overheidsprogramma.

Vóór 2013 mochten ministers op geheime basis paspoorten verstrekken aan niet-EU-ingezetenen.

Volgens betrokkenen werd ook van die regeling volop geprofiteerd.

In ruil voor een investering van 2 miljoen euro in vastgoed op het eiland of 2,5 miljoen euro in bedrijven of staatsobligaties kunnen ze aanspraak maken op een Cypriotisch paspoort.

De kersverse Cyprioten hoeven niet op Cyprus te wonen of de taal te leren. Wel wordt verwacht dat ze het eiland eens in de zeven jaar bezoeken.

Volgens het Cypriotische ministerie van Financiën is het programma bedoeld voor echte investeerders, die een zakelijke basis vestigen en permanente ingezetenen worden op Cyprus.

Er zouden uitgebreide achtergrondchecks worden verricht en het investeringsgeld zou worden onderzocht op witwaspraktijken.

Twijfel

Maar Europese politici maken zich zorgen om de Cyprus-route, die volgens sommigen het concept ondermijnt van het staatsburgerschap.

De vrees bestaat dat Cyprus de achtergrond van de investeerders niet of nauwelijks checkt.

Ana Gomes, lid van het Europees Parlement (EP) uit Portugal, omschreef het programma dan ook als totaal immoreel en pervers.

Later dit jaar bespreekt het parlement haar voorstel om de controles op dergelijke programma’s te verscherpen.

Bronnen: The Guardian

Foto: Flickr