Resultaat Duitse verkiezingen zal niet veel teweegbrengen op de markten

De verkiezingen in Duitsland op 24 september zal de laatste zijn van de reeks verkiezingen die zich dit jaar afspeelden in Europa. Begin dit jaar werd er gevreesd dat het Europese politieke landschap drastisch zou veranderen door de opkomst van populistische partijen, maar dat scenario heeft zich nooit voltrokken. De verkiezingen in Duitsland zijn niet de meest spannende, maar toch blijft het resultaat van groot belang voor iedereen.

De zenuwen zijn ondertussen wat gekalmeerd, de meest gevreesde verkiezingen zijn vlot verlopen en de verkiezingsresultaten in Nederland en Frankrijk zijn niet nadelig geweest voor het voortbestaan van de Europese Unie. Er werd gevreesd dat Europa hetzelfde te wachten ging staan als wat er in de Verenigde Staten van Amerika is gebeurd, de overwinning van het ‘populisme’.

In Frankrijk won Emmanuel Macron de verkiezingen en schoof daarmee de extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen opzij en in Nederland kon de partij van Geert Wilders ook geen voet aan wal zetten en ging de conservatief liberale partij VVD met de meeste stemmen lopen.

Deze trend zal zich wellicht ook in Duitsland voortzetten want volgens peilingen zal het allesbehalve spannend worden, de strijd zal enkel gevoerd gaan worden tussen Angela Merkel (CDU) en Martin Schulz (FDP) en geen van beide maakt deel uit van een populistische partij dus dat zit al goed.

Volgens peilingen zal huidig bondskanselier Angela Merkel victorie kraaien op 24 september maar Martin Schulz zit haar wel stevig op de hielen volgens de meest recente peilingen. De koers die Duitsland wilt gaan varen, is van groot belang voor zo goed als de hele wereld.

Het spreekt voor zich dat Duitsland enorm belangrijk is voor Europa, het is de grootste en sterkste economie en bepaalt, samen met Frankrijk, de grote lijnen van het beleid van de Europese Unie.

Maar de belangrijkheid van Duitsland reikt veel verder dan alleen de Europese Unie, ook voor de Verenigde Staten van Amerika zijn de Duitsers onmisbaar. Beide landen zijn belangrijke handelspartners van elkaar, alsook trouwe bondgenoten.

Met Merkel of Schulz aan het stuurwiel zal er verder niet veel veranderen aan de koers die Duitsland zal varen. De Europese economie zal niet lijden onder het verkiezingsresultaat, de financiële markten evenseens niet dus we hoeven ons niet te verwachten aan bokkensprongen na 24 september.

Het enige ‘gevaar’ is dat de AfD, de extreemrechtse partij, voldoende stemmen ronselt om vervolgens hun zitje te bemachtigen in het Duitse parlement en vanbinnen uit de Duitse politiek te bemoeilijken en Europese beslissingen te vertragen of tegen te houden.

Bronnen: Nieuwsblad, CNBC

Foto: European Parliament – Flickr