Bitcoin-transacties door JP Morgan

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase blijkt aan Bitcoin gerelateerde transacties uit te voeren, ondanks het feit dat de CEO van de bank vorige week flink uithaalde naar het digitale betaalmiddel.

XBT

Volgens publieke data van Nordnet werden er via JP Morgan Securities Ltd. alswel Morgan Stanley voor zo’n 3 miljoen euro aan Bitcoin XBT aangekocht.

Bitcoin XBT betreft een Bitcoin tracker.

Ook andere grootbanken kochten de dip op 15 september, waaronder Goldman Sachs, Credit Suisse en Barclays, maar via JP Morgan werden toch de meeste XBT aangeschaft.

Een woordvoerder van de bank gaf tegen Reuters inderdaad toe dat JPMorgan als tussenpersoon fungeert voor kopers en verkopers van Bitcoin XBT.

De bank neemt dus zelf geen posities in maar verzorgt enkel de transactie, aldus de woordvoerder. De uitgevoerde orders komen dus van de klanten zelf.

Kritiek

CEO van JP Morgan Jamie Dimon uitte vorige week felle kritiek op de digitale munt.

Volgens hem is Bitcoin een frauduleus betaalmiddel en hij gaf aan dat hij zijn medewerkers direct zou ontslaan, mochten ze in cryptocurrencies handelen.

Dat blijkt in deze ook niet het geval. Hoewel geruchten de ronde gingen dat dit wel het geval was.

Toch ziet JPMorgan samen met andere banken, groot en klein gelijk, veel in de blockchain, de technologie achter Bitcoin.

Quorum

Om specifiek blockchaintechniek gaat het bij JP Morgan in ieder geval om Quorum, een op de blockchain gebaseerd platform.

Zij maakt daarbij gebruik van het Ethereum netwerk en werkt daarbij officieel samen met de makers en techniek achter cryptocurrency Zcash.

Ook gaf de CEO van JP Morgan vorige week aan dat hij veel potentie ziet in de technologie en meent dat het gebruik van de technologie de komende jaren enkel zal toenemen.

Sowieso gaf JP Morgan in 2016 al zo’n 600 miljoen dollar uit aan Fintech in zijn algemeenheid.

Bronnen: Reuters, Forbes, Bitcoin

Foto: Flickr