Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Cyberleger Noord-Korea gevaarlijker dan velen vermoeden

Noord-Korea, ondertussen gekend als grootste gevaar voor de Aziatische economie is niet enkel militair een gevaar. Het grootste gevaar zijn namelijk niet de nucleaire wapens maar de opgebouwde cybercapaciteit welke wereldwijd kan toeslaan en bijzonder zware schade kan veroorzaken aan de Westerse economie.

Waar Noord-Korea volop werkt aan de nucleaire capaciteit gaan militaire analisten ervan uit dat deze nooit gebruikt zullen worden. Een daadwerkelijk gebruik van kernwapens zou ervoor zorgen dat deze met een zelfde kracht beantwoord zouden worden wat gelijk staat aan een zelfmoordstrategie. Deze dienen tot op heden voornamelijk als afschrikmiddel, wat met succes wordt toegepast.

Een groot gevaar wat door velen wordt onderschat is echter de cybercapaciteit van dit Aziatische land. In tegenstelling tot traditionele oorlogsvoering kan een zeer beperkt cyberleger enorme schade toebrengen aan een moderne economie. Dit vanop afstand en zonder gevaar voor de eigen manschappen. Daarbovenop zijn de vijanden van het Noord-Koreaanse regime verder ontwikkeld op technologisch vlak waardoor het aantal mogelijke doelwitten vele malen hoger is.

Een andere manier om deze cybercapaciteit te gebruiken is om de huidige sancties te omzeilen. Experts veronderstellen dat Noord-Korea het afgelopen jaar miljoenen dollars wist te bemachtigen door het inbreken in financiële systemen welke slecht beveiligd zijn. Ook het bemachtigen van Bitcoins via Zuid-Koreaanse beursplatformen is toe te voegen aan deze lijst. Helaas is een cyberbeveiliging nooit waterdicht ondanks de enorme inspanningen die men hiervoor doet.

Het Westen is volledig afhankelijk geworden van computernetwerken, voorbeelden hiervan zijn onder meer het gehele financiële systeem, bevoorrading van supermarkten, de voorziening van elektriciteit en drinkwater, tot het tijdig wegpompen van grondwater waardoor tunnels en steden niet onder water komen te staan.

Zelfs indien de sancties tegen het Noord-Koreaanse regime worden aangescherpt, dan nog is dit risico niet uit te sluiten. Noord-Koreaanse spionnen kunnen zonder problemen opereren vanuit het buitenland, onder meer via China of Rusland, waardoor de Verenigde Staten in het bijzonder een groot risico lopen. Niet enkel Noord-Korea maar ook andere wereldmachten investeren massaal in deze nieuwe vorm van oorlogsvoering. Men vreest dan ook dat een zware cyberaanval mogelijks een veel grotere impact zal hebben dan een conventionele oorlog. Waar men zich kan wapenen tegen klassieke vormen van oorlogsvoering is dit helaas niet mogelijk voor deze vorm van oorlog, zelfs indien men rijker en machtiger is dan de andere partij.

Bronnen:

http://www.cnbc.com

 

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.