Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Europese druk op China om markten open te stellen

In januari pleitte Chinees president Xi Jinping voor meer globalisering en internationale samenwerking door het openstellen van de Chinese markten aan o.a. Europese landen. Maar voorlopig is het enkel gebleven bij een voorstel op papier. Vanuit de Europese Unie wordt er nu druk uitgeoefend op de Chinese regering om de daad effectief bij het woord te voegen.

In theorie heeft China zijn deuren geopend voor handel met de rest van de wereld, althans volgens een toespraak tijdens het World Economic Forum in Davos begin dit jaar. Maar daar is het tot nu toe bij gebleven, de Chinese president Xi Jinping heeft nog altijd geen acties ondernomen om zijn plannen tot globalisering te realiseren en dat begint te irriteren bij de Europese Kamer van Koophandel.

Mats Harborn, president van deze Kamer van Koophandel, liet dinsdag weten dat het tijd wordt dat China doet wat het heeft beloofd in januari. Harborn hoopt dat de toekomstige leiders van China daadkrachtiger te werk gaan want op basis van beloftes alleen kan er niets gerealiseerd worden.

Op dit moment heeft China wel toegang tot de Europese markt, tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werd er maar liefst 10,4 miljard dollar geïnvesteerd door China. De Europese investeringen in China daalden in diezelfde periode tot amper 3,7 miljard dollar, een groot verschil dus.

Europese bedrijven ‘lijden’ onder het uitstelgedrag omdat er al jarenlang wordt geprobeerd om de Chinese markt op een vrije manier te betreden maar helaas zonder veel resultaat. Nu moeten Europese bedrijven Chinese partners vinden om toegang te krijgen tot de Chinese markt, volgens Mats Harborn een onnodige omweg die vermeden kan worden.

Als China niet snel zaak maakt van dit probleem, dreigt er volgens marktkenners een Europese protectionistische reactie, zoals die van de V.S.A.. Uiteraard een scenario dat zowel de Europese Unie als China het liefst willen vermijden, het is nu afwachten op reactie van president Xi Jinping.

Bronnen: CNBC, Reuters, Kentucky

Foto: Friend of Europe – Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.