Investeren in Russische telecom binnenkort niet meer mogelijk?

Vreemd bericht uit Rusland. Het Kremlin neemt zich al een aantal jaar voor om belangrijke industrieën, zoals de rederijen en de olie- en gasindustrie geleidelijk te privatiseren. Dat ging voorlopig niet van een leien dakje. Dat kon u de afgelopen jaren hier bij beurs.com nauwgezet volgen.

Het lijkt echter alsof de Russen van geen hout pijlen weten maken: terwijl de beloofde privatiseringsgolf maar niet van de grond komt, wordt er nochtans gretig genationaliseerd. Zo heeft het Kremlin een ingenieus plan in werking gezet om de alcoholproductie in het land de facto volledig te nationaliseren.

Nu wil het Russisch Ministerie van Communicatie een stokje steken voor de verdere privatisering van internetproviders. Rusland telt een aantal private spelers op die markt, maar in de grootste behoudt de overheid strategische aandelenpakketten. Naar analogie met de media wil het Ministerie nu dat buitenlandse entiteiten (personen of bedrijven) niet méér dan 20% van de aandelen van een Russische internetprovider in handen kunnen krijgen.

Technisch gezien zou een volledige privatisering, naar analogie van de kleinere providers, mogelijk moeten zijn. Maar slechts weinige Russische bedrijven zijn voorlopig geïnteresseerd om in de sector te investeren. Het zijn vooral buitenlandse speles (Europese en Aziatische), die hun know-how willen importeren in de Russische internetmarkt.

Dat is niet alleen slecht nieuws voor de kleine spelers, die vaker en makkelijker in handen komen van buitenlandse spelers. Ook Megafon, één van de grootste internetproviders van Rusland, zou door de nieuwe regeling in de problemen komen. Het bedrijf is voor 25% in handen van het Zweedse TeliaCompany. Vimpelkom, een kleinere speler, is 100% in handen van het Nederlandse Veon.

Bron: Vedemosti

Foto: rawpixel.com