IBM sturende kracht achter blockchain toepassingen

Onder meer grote levensmiddelenfabrikanten als Unilever, Nestlé en Dole en grote supermarkconcerns als Walmart en Kroger werken samen met IBM aan een systeem om de herkomst van producten vast te leggen.

De technologie is veelbelovend.

Blockchain

Een nieuwe fipronilcrisis voorkom je er niet mee. Maar blockchain kan wel helpen om razendsnel te achterhalen waar besmette eieren allemaal terecht zijn gekomen. Dat duurde nu weken, maar met slimmere techniek is het een kwestie van seconden, aldus Louis de Bruin van IBM tegenover het FD.

Hij staat aan het hoofd van de Europese afdeling die zich bezighoudt met blockchain.

De blockchain is een digitaal grootboek, waarin transacties en andere gegevens worden bijgehouden. De data wordt decentraal en versleuteld opgeslagen, waardoor de geschiedenis niet kan worden gewijzigd.

Dat maakt de blockchain, dat iedereen kent als de techniek achter Bitcoin, een heel betrouwbare manier om gegevens te delen.

Hyperledger

Walmart heeft al eerder twee blockchain experimenten gedaan in samenwerking met IBM. De eerste aangaande de herkomst van Chinees varkensvlees. De tweede betrof het traceren van Mexicaanse mango’s.

Voor die studies maakte Walmart gebruik van Hyperledger Fabric, een blockchain ontworpen door IBM maar tegenwoordig onder beheer van Linux Foundation’s Hyperledger.

Blythe Masters, voormalig JP Morgan executive, is oprichter van Hyperledger en tegenwoordig voorzitter van de raad van bestuur van Hyperledger en CEO van Digital Asset Holdings.

Ook vertegenwoordigers van itBit, R3 CEV, SWIFT, Accenture, Hitachi, IBM, Intel, en J.P. Morgan zitten in de raad van bestuur die zij voorzit.

Hyperledger betreft de absoluut geprefereerde blockchain van IBM.

Ripple

Opvallend is dat Ripple, de op Bitcoin, Ethereum en Bitcoin Cash na grootste cryptovaluta, binnenkort wederom een samenwerking aan zou kunnen gaan met Hyperledger.

Eerder beloofde Ripple al om code bij te dragen aan Hyperledger. De twee organisaties konden het echter niet eens worden over blockchain design, waarna de wegen scheidden.

Nu lijkt het Japanse NTT Data Ripple en Hyperledger weer dichter bij elkaar te brengen.

Dat zou voor Ripple, en specifiek haar cryptomunt XRP, wel eens bijzonder positief uit kunnen pakken.

Bronnen: FD, Bitcoin, Fortune, Coin Desk

Foto: Flickr