Tata Steel en Thyssenkrupp gaan fuseren in Europa

Er beweegt weer wat op de staalmarkt, het Duitse Thyssenkrupp en de Indiaase staalbouwer Tata Steel gaan een fusie opstarten in Europa met de hoofdzetel in Amsterdam. Dat maakte beide bedrijven bekend via een persbericht woensdagochtend. De joint-venture wordt meteen de 2e grootste staalproducent van Europa maar helaas gaan er wel een aantal banen verloren.

De joint-venture tussen Thyssenkrupp en Tata Steel versterkt de posities van beide bedrijven op het Europese continent en doen daarmee een poging om de leidersplaats van ArcelorMittal te naderen en of in te palmen op termijn.

De verhouding binnen de fusie zal 50-50 zijn, het is de bedoeling dat deze verhouding in stand wordt gehouden doorheen de jaren zodat de inspraak van beide bedrijven gelijk blijft. Er wordt al een jaar onderhandelt over een mogelijke fusie tussen de partijen maar voorheen kreeg Thyssenkrupp een minderheidsbelang, dat werd uiteraard niet gesmaakt bij de Duitsers.

De fusie moet nog volledig worden afgerond maar een eerste overeenkomst werd al getekend door de bestuursleden van Thyssenkrupp en Tata Steel, nu volgt verder onderzoek en goedkeuring van verschillende instanties om de samensmelting effectief te kunnen realiseren.

Het voordeel van de fusie maakt dat er 400 tot 600 miljoen euro in kosten gesneden kan worden. Het nadeel hiervan is dat er 4.000 banen op de tocht staan. Desalniettemin zullen beiden bedrijven samen 48.000 werknemers tewerkstellen en een verwachte jaaromzet van 15 miljard euro draaien.

Het plan is om eind 2018 de fusie volledig rond krijgen zodat de joint-venture in 2019 operationeel kan zijn. Deze materie wordt voorgeschoteld aan de raad van bestuur van beiden bedrijven maar ook aan de Europese Commissie ter goedkeuring.

De eerste stap zal voornamelijk te maken hebben met het samenvoegen van diensten en het verhogen van de efficiëntie om zo de kosten te drukken. Daarna zal er grondig gekeken worden naar het productieproces en de marktstrategieën voor de Europese en globale markt.

Bronnen: CNBC, FD, NRC

Foto: Skeeze – Pixabay