Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Enkel VS en Europa meer dan 1,5 biljoen open aan autoleningen

Gemotiveerd door het idee dat een nieuwe auto consumenten helpt hoger te komen op de pikorde des levens heeft Mercedes haar omzet in het Verenigd Koninkrijk sinds 2010 zien verdubbelen.

Krediet dat wordt verstrekt om een auto te kopen is tegenwoordig goed voor 80 procent van alle nieuwe auto’s die verkocht worden.

Nothing is for free

Het idee dat iemand iets voor niets kan krijgen is wat vaak ten grondslag ligt aan moderne marketing.

Iets wat we ook steeds vaker terugzien wanneer consumenten worden overgehaald een auto te kopen die eigenlijk boven budget ligt.

Automobilisten menen de deal van hun leven te maken: het lijkt goedkoper om een spiksplinternieuwe BMW te kopen dan een tweedehands Ford Focus.

In realiteit is niets gratis. Aan het eind van het contract blijft vaker dan niet een aardige som open staan. Iets waar de kredietverstrekkers ook op hopen.

De consument moet een nieuw contract aangaan om de auto überhaupt te houden, laat staan een nieuwe te kopen. Daar tegenover staan natuurlijk minder aantrekkelijke voorwaarden.

Autoproducenten zijn gewillige kredietverstrekkers. Zij blazen hun balansen snel op met leningen en leasecontracten en gedragen zich als bankiers.

Recordschuld

De vier grootste Europese autobedrijven, Volkswagen, Daimler, BMW en Renault, hebben ondertussen gezamenlijk voor een recordbedrag van meer dan 400 miljard euro uitstaan aan autofinancieringen en leasecontracten.

Het bedrag aan openstaande autoleningen in de VS ligt op maar liefst op 1,1 biljoen dollar.

Bedragen die op een of andere manier toch moet worden terugbetaalt.

Dat bedrag aan uitstaande financieringen is in de paar jaar sinds de financiële crisis verdubbeld.

Die eigen ‘banken’ bieden de aantrekkelijke leningen of personal lease mogelijkheden waarmee de autobedrijven zelf hun wagens kunnen verkopen.

Hun rol is ook belangrijker geworden nu de traditionele banken minder trek hebben in persoonlijke leningen en dergelijke.

Analist Mike Allen gaf tegenover de Financial Times dan ook aan dat de financiële divisies voor de grote autoconcerns tegenwoordig belangrijker zijn geworden dan wat de fabrieken er aan auto’s laten uitrollen.

Makes you think.

Bronnen: Financial Times, The Guardian, The Drive

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.