Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Internationale bedrijven zien Ierland als uitstekende vervanger na Brexit

Nu een harde Brexit meer en meer realiteit lijkt te worden plaatst Ierland zich op de voorgrond om internationale bedrijven te lokken. Ondanks de vele voordelen welke het land kan bieden is het tevens het Europese land met het grootste risico bij een (harde) afscheiding van het Verenigd Koninkrijk.

De ene zijn dood is de andere zijn brood is een spreekwoord dat in het Brexit-scenario voor diverse landen opgaat. Ierland profileert zich nadrukkelijk als een uitstekend alternatief voor internationale bedrijven welke een nieuwe thuishaven zoeken om handel te kunnen drijven met de Europese Unie.

Enkele van deze troeven zijn onder meer het Engels als voertaal, een vriendelijke en stabiel klimaat om te ondernemen, lage belastingen en uiteraard een toegang tot de gehele Europese Unie. Tevens is Ierland lid van de Eurozone waardoor het in het vizier komt van diverse internationale banken als alternatief.

In tegenstelling tot Duitsland, het andere goede alternatief voor financiële instellingen, is het echter ook blootgesteld aan een groot financieel risico door de wederzijdse handel met zijn buurland, het Verenigd Koninkrijk. Toch is de algemene balans positief, dit uiteraard op voorwaarde dat het investeringsklimaat positief blijft.

Een opvallende vaststelling hierbij is de stijgende belangstelling uit de regio Azië-Pacific. Zowel ondernemingen actief in de financiële wereld maar ook technologiebedrijven en bedrijven actief in de luchtvaartsector lieten reeds een stijgende interesse zien. Dit onder meer door de relatief lage taksen voor bedrijven aan een ratio van ongeveer 12,5%. Met een wereldwijd gemiddelde van 22,5% is dit een significant verschil.

Hoe de toekomst eruit ziet voor de handel tussen beide landen is voorlopig geheel onduidelijk. Het is op dit moment één van de grootste struikelblokken in de onderhandelingen waarbij er allerminst een praktische oplossing voor handen is. Enkel indien het Verenigd Koninkrijk binnen de Eurozone kan opereren, is er een goede oplossing voor de handel. Indien niet is de realiteit dat dit een buitengrens zal worden met Europa, met bijhorende formaliteiten en importtarieven.

Op dit moment exporteert Ierland bijna 40% van zijn goederen naar het Verenigd Koninkrijk en 20% van zijn diensten. Deze export zal weliswaar niet volledig teniet gedaan worden maar zal zonder handelsakkoorden wel duurder en minder interessant worden. De enige manier voor het Verenigd Koninkrijk om de toegang te bewaren, overigens een absolute eis van de Britten, is het plooien naar de eisen van de Europese Unie. Deze houden het vrij verkeer van handel en goederen en diensten in, net hetgeen waar de Britten al decennia lang tegen protesteren.

Kortom een volledige patstelling waarbij het Verenigd Koninkrijk hoe langer hoe meer terrein lijkt te verliezen ten opzichte van de Europese Unie. Waar er oorspronkelijk gedacht werd om vlot handelsakkoorden te kunnen sluiten met andere landen lijkt de economische logica ook bij andere handelspartners zoals de Verenigde Staten doorgedrongen te zijn. Niet de Britten maar Europa bepaalt op dit moment duidelijk het spel. Zelfs een harde Brexit lijkt geen ondertussen enkel probleem meer te vormen voor de Europese leiders.

Bronnen:

http://www.cnbc.com

 

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.