Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Protectionisme op volle toeren, handelsoorlogen dreigen

Het protectionisme viert hoogtij met de mokerslag aan het Canadese Bombardier. De Amerikaanse overheid gaat een strafheffing invoeren op haar nieuwe CSerie.

In de slepende handelsruzie met Boeing besloot het Department of Commerce om de invoerbelasting op de nieuwe CSerie, een vliegtuig voor regionaal gebruik, met maar liefst 220 procent te verhogen.

Dat betekent mogelijk de doodsteek voor het project maar ook de mogelijkheid tot een handelsoorlog.

CSerie

De voorlopige belastingverhoging voor de CSeries in Amerika zou een drama zijn voor Bombardier.

Eerder dit jaar verkreeg het een order voor 75 toestellen van dat type van het Amerikaanse Delta Air Lines.

Het wegvallen van de Amerikaanse markt zou het einde kunnen betekenen van het programma.

De Amerikaanse strafheffing kan ook de werkgelegenheid bij Bombardier in gevaar brengen.

Zij heeft een grote fabriek in Noord-Ierland, waar vleugels worden gemaakt voor de CSerie.

Die fabriek heeft 4.500 werknemers. In totaal zijn 28.000 werknemers actief bij de luchtvaartactiviteiten van Bombardier.

Beschuldigingen

Boeing beschuldigt Bombardier ervan de CSeries veel te goedkoop in de Amerikaanse markt te zetten door subsidies van Canada en Groot-Brittannië.

Bombardier had te kampen met vertragingen en kostenoverschrijdingen bij de ontwikkeling van de Cserie. Hierdoor belandde het bedrijf diep in de rode cijfers waarna het aanklopte bij de verschillende landen.

Volgens de officiële klacht van Boeing profiteert Bombardier daarmee van Canadese en Britse staatssteun. Hierdoor kunnen de vliegtuigen van het bedrijf onder de prijs verkocht worden.

Britse premier Theresa May vroeg enkele weken geleden aan de protectionistische Amerikaanse president Trump om in te grijpen in het geschil tussen de twee vliegtuigbouwers.

Handelsoorlog

De affaire verziekt al enkele weken de verhoudingen tussen de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

May reageerde vandaag teleurgesteld te zijn over het besluit van het Amerikaanse ministerie.

De Britse regering waarschuwt nu dat de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing defensiecontracten zou kunnen verliezen.

Vorige week dreigde de Canadese premier Justin Trudeau ermee geen gevechtsvliegtuigen van Boeing te kopen.

En de Canadese premier Philippe Couillard, van de Franstalige provincie Quebec, noemde de Amerikaanse maatregel een regelrechte aanval.

Bronnen: Financial Times, Reuters

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.