Duitsland heeft moeilijke taak voor de boeg

De regeringsvorming in Duitsland wordt geen makkelijke klus. De uitkomst is eigenlijk al vrij duidelijk: drie partijen zullen een coalitie moeten vormen, namelijk de groenen, liberalen en christen-democraten. 

6 partijen haalden afgelopen weekend de kiesdrempel van 5 procent. De Union (CDU/CSU) van bondskanselier Angela Merkel haalde daarbij 246 zetels binnen, op een totaal van 709 in de Bundestag. Coalitiepartner SPD (sociaaldemocraten) belandde op 153 zitjes. Beide regeringspartijen haalden fors minder stemmen in vergelijking met 2013. De christen-democraten kregen met 32,9 procent heel wat minder stemmen achter hun naam dan de 41,5 procent van toen. De socialisten haalden 5,2 procent minder dan vier jaar geleden.

Het is vaak zo dat regerende partijen afgestraft worden, en dat is zeker ook het geval in Duitsland. De SPD besliste meteen na de uitslag om niet opnieuw in zee te gaan met Merkel. In de oppositie hopen ze weer aan te sterken.

Nog vier andere partijen haalden zetels binnen. 94 zitjes gingen naar AfD, een rechts-populistische partij die van migratie haar strijdpunt maakte. Daarna volgen de liberalen van FDP met 80 zetels, het extreem-linkse Die Linke met 69 parlementsleden en tenslotte de groenen die stranden op 67 zitjes.

Angela Merkel heeft geen andere optie dan een meerderheid te vormen met de liberalen en de groenen. De SPD wil namelijk niet meer en met de twee andere, extreme, partijen wil de bondskanselier in geen geval samenwerken.

Het lijkt een uitgemaakte en makkelijke zaak maar dat is het helemaal niet. De drie partijen liggen qua standpunten ver uit elkaar, vooral de twee kleinere spelers. Ze zijn echter allebei nodig dus ze zullen hun huid duur verkopen.

Met de liberalen heeft Merkel al eens samengewerkt en zij vormen een een geliefde partner voor ‘Mutti Merkel’. Echter, ook de liberalen kwamen maar bekaaid uit die regering en haalden zelfs de kiesdrempel niet meer. Nu zijn ze weer terug!

Europees project

Voor Europa was de coalitie CDU-SPD een zegen. Beide partijen zijn zeer pro-Europees. Wat de FDP betreft is dat net iets minder het geval, al moeten we niet meteen vrezen voor zware Duitse tegenkanting bij de Europese integratie. De drie partijen steunen het Europese project.

Mogelijks houden de regeringspartijen wat rekening met de opgang van extreem-rechts in Duitsland met AfD die toch wel bijna 13 procent haalde. Op die manier zou de Duitse politiek iets naar rechts kunnen opschuiven en iets harder kunnen gaan optreden tegen zwakkere Europese landen om die populistische partij een halt toe te roepen.

Foto: AFP