Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Ex-topman VW, Audi en Porsche opgepakt

In het onderzoek naar het dieselschandaal bij Volkswagen is een voormalige topmanager van Audi opgepakt.

Hoewel justitie meer kopstukken van met name Audi in het vizier heeft, is niet eerder een bestuurder opgepakt die zo hoog in de boom zat.

Wolfgang Hatz

Het gaat om de 58-jarige Wolfgang Hatz, hoofd motoren ontwikkeling bij Volkswagen en dochterbedrijven Porsche en Audi.

In 2015, toen het dieselschandaal naar buiten kwam, verliet hij het Volkswagenconcern met een gouden handdruk van miljoenen euro’s.

Hatz was toen binnen de directie van Porsche, een andere dochter van Volkswagen, verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling.

Wolfgang Hatz maakte carrière bij verschillende Volkswagen-dochters en was uiteindelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe motoren binnen het hele concern.

Hatz was ook vertrouweling van Martin Winterkorn, de voormalige topman van het concern uit Wolfsburg.

Daarmee komt de verdedigingsstrategie van het VW-concern dat de toenmalige top van de Duitse autofabrikant niets heeft geweten van het schandaal onder druk te staan.

Arrestaties

Ulrich Weiß, een voormalige directeur van de motorontwikkelingsafdeling bij Audi beschuldigde Audi-topman Rupert Stadler zelfs van voorkennis over de sjoemelaffaire.

Behalve Hatz werd in juli Giovanni Piamo gearresteerd, een ingenieur die ook voor Audi werkte onder Weiß. Mogelijk is de aanhouding van Hatz een gevolg van verklaringen die Piamo heeft afgelegd.

In de VS is al oud-ingenieur James Robert Liang veroordeeld tot drie jaar cel en een geldboete van 200.000 dollar.

Strafzaken

Ook trof Volkswagen een miljardenschikking met overheden en consumenten.

In Europa leidde het schandaal nog niet tot veroordelingen. Wel zijn er diverse strafzaken in voorbereiding.

In Europa bereiden claimorganisaties en openbare aanklagers in verschillende landen zaken voor.

De afwikkeling van het dieselschandaal waarin Volkswagen in Noord-Amerika is verwikkeld, wordt overigens flink duurder dan verwacht.

Volkswagen maakte vandaag bekend nog eens 2,5 miljard euro voor de afhandeling opzij te hebben gelegd.

Bronnen: FD, New York Times, Forbes, Reuters

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.