Japanse banken gaan voor cryptomunt J Coin

Jordan Belfort, de echte “Wolf of Wall Street” die in de gelijknamige film gespeeld werd door Leonardo DiCaprio, noemt net als JP Morgan CEO Jamie Dimon Bitcoin “fraud”.

Bedrog met andere woorden.

Volgens Belfort, die schuld bekende aan beursfraude en het witwassen van geld en dus wel iets van bedrog afweet, is er wel toekomst voor cryptovaluta maar alleen als die gesteund worden door centrale overheden.

Nu zijn hackers ook veel te gemakkelijk in staat in te breken. Het grootste probleem met Bitcoin en de reden waarom dat hij het nooit zou kopen is dat het makkelijk gestolen kan worden.

Belfort:

I know people who have lost all their money like that

Waarschuwingen

Cryptomunten zijn dit jaar speelbal geworden van een speculatieve hype. Verschillende mensen waarschuwen daar de laatste tijd voor.

Zo ook Fred Wilson, durfkapitalist en medeoprichter van investeringsmaatschappij Union Square Ventures.

Hij weet zeker dat een crash zit aan te komen en raadt ten strengste aan vermogen te spreiden.

Frappant detail: door het klappen van de zeepbel rond internetaandelen verloor Wilson destijds 90 procent van zijn vermogen.

Een vooruitziende blik had hij toen niet, maar nu wel.

J Coin

Sinds de piek van 5.000 dollar die de Bitcoin begin september neerzette, heeft de cryptomunt een wilde rit gemaakt. Van een dieptepunt van 3000 dollar naar een huidige 4000 dollar.

Een ontwikkeling die er aan zat te komen: in Japan gaat een groep banken zelf een munt uitbrengen.

J Coin gaat die heten.

De opzet is wat anders, want in wezen gaat het om een digitale variant op de Japanse yen.

De wisselkoers zal ook gewoon 1 op 1 zijn met de yen. Daarnaast kan de munt niet gemijnd worden en is wegens de vaste wisselkoers ook niet als beleggingsobject te gebruiken.

De J Coin is dan ook geen antwoord op de opkomst van munten als Bitcoin en Ethereum, maar de Japanners hopen er juist de opkomst van het Chinese Alibaba in hun land mee te stuiten.

Dat heeft namelijk net zijn mobiele betalingsdienst in Japan uitgerold en die concurrentiestrijd willen de Japanse banken niet verliezen.

Met de J Coin hopen zij Japanners ook van hun cash geld afkrijgen. Japanners doen nog extreem veel betalingen cash, maar liefst 70 procent van de waarde van alle betalingen.

Bronnen: Business Insider, The Street, CNBC

Foto: Flickr