Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Tumultueus Catalaans referendum!

In Catalonië vinden tumultueuze verkiezingen plaats. Er werd een referendum georganiseerd rond de onafhankelijkheid van de regio. Madrid probeert koste wat het kost de stembusslag te verhinderen.

Het referendum werd georganiseerd door de regering van de Catalaanse deelregio. Madrid staat het project echter niet toe en het grondwettelijk hof verbood het zelfs. Toch gaat Barcelona door met de stembusgang. Madrid probeert met heel wat machtsvertoon het referendum tegen te houden. Heel wat stembureaus werden gesloten en het online stemmen werd eveneens geblokkeerd.

De politie treedt hardhandig op, schiet met rubberen kogels en valt overal stemlokalen binnen. Er vielen al meerdere gewonden.

Politici internationaal veroordelen de manier van werken van Spaans premier Rajoy. Ook in ons land werd er gereageerd (via Twitter):

Premier Charles Michel:

Geweld kan nooit het antwoord zijn. Wij veroordelen alle vormen van geweld en herhalen de oproep tot politieke dialoog.

Bart De Wever, voorzitter van N-VA:

Geen plaats in Europa voor politici die geweld gebruiken. Wie oproep tot internationale bemiddeling blijft weigeren, negeert de democratie.

Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen reageerde nog een stuk feller:

Spanje is geen democratie meer! Rajoy zou moeten opstappen! @JunckerEU: Laat dit niet gebeuren in de Europese Unie!

Spaanse en Europese eenheid

Madrid wil, voor alles, de eenheid van het land bewaren. Door de buiten proportionele reactie riskeren ze echter de Catalanen nog meer tegen zich in het harnas te jagen. De roep naar onafhankelijkheid in de regio is sterk en dit hardhandig de kop indrukken kan averechts werken.

Indien Catalonië zich afscheidt van Europa is bijgevolg ook de Europese eenheid en integratie in gevaar. Catalonië zal onderhandelingen moeten ondergaan om op haar beurt ook tot de EU toe te treden, als ze dit willen. Vele andere landen, met name ook Spanje, zullen hier tegen zijn. De toelating tot de Unie van Catalonië zou de weg kunnen open zetten voor nog meer desintegratie in andere delen van Europa.

Bron: De Tijd

Foto: Reuters

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.