Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Catalaanse democratie bloederig bedwongen door Spaanse Guardia Civil

De Catalaanse geest is uit de fles. Dit is alvast het minste wat gezegd kon worden over het recente referendum waarbij de Catalaans-Spaanse tegenstellingen op de spits gedreven zijn. De Catalanen werden met buitensporig geweld in het gareel gedreven waarbij het een wonder mag heten dat er geen doden vielen.

Waarnemers voorspelden een heftige reactie aan Spaanse zijde als het referendum zou doorgaan wat helaas een realiteit werd afgelopen weekend. Eén oktober zal de geschiedenis ingaan als een gitzwarte pagina, zowel aan Spaanse als aan Catalaanse zijde. Door het buitensporige geweld vanuit de Spaanse Guardia Civil waarbij onder meer rubberkogels gebruikt werden liep het aantal slachtoffers aan Catalaanse zijde snel op.

In tegenstelling tot het gehoopte resultaat vlak voor het referendum om dit alles te verbieden, ging dit referendum toch door waarbij de Spaanse overheid zich genoodzaakt zag in te grijpen. Het deed dit echter op bijna militaire wijze waardoor deze zaak nu niet enkel een Spaanse gelegenheid meer is maar ook een Europees probleem. Overige Europese lidstaten zoals het Verenigd Koninkrijk organiseerden eerder een referendum (Schotse kwestie) waarbij er op zijn minst sprake was van een eerlijke stemming.

De kans was wel degelijk aanwezig dat bij een legaal en goed georganiseerde referendum de onafhankelijkheid werd tegengehouden wat de Spaanse overheid ten allen kosten trachtte te bereiken. Door het hardhandige optreden is een gewapend conflict nu niet meer uit te sluiten, dit ondanks het vreedzame protest de afgelopen decennia aan Catalaanse zijde.

Politiek gezien heeft de Spaanse overheid wel degelijk bloed aan de handen. Jaren geleden werd aan de Catalanen een sterke vorm van zelfbestuur beloofd, hetgeen men vroeger reeds verkreeg maar weer werd afgenomen. Waar dit jaren geleden voldoende zou gebleken zijn om de gemoederen te bedaren is dit nu volledig ontoereikend.

De Spaanse premier Mariano Rajoy ziet de Catalaanse kwestie nu als een boomerang terugkeren, dit versneld door het bloederig neerslaan van de protesten. Beelden zeggen meer dan duizend woorden wat uitermate duidelijk is waarbij zwaar gewapende politieagenten vrouwen en bejaarden neersloegen om zodoende het referendum te verbieden. Dit sterk terug doen denkend aan de dictatuur van Franco welke nog maar recent werd beëindigd in 1975.

Vanuit Europa kwam tot op heden amper een signaal waarbij duidelijk is dat een echte democratie nog ver te zoeken is. Op welke manier de situatie verder zal escaleren in Catalonië is op dit moment hoogst onduidelijk. De kans is bestaande dat de onafhankelijkheid zal uitgeroepen worden deze week, welke door geen enkele Europese lidstaat zal worden erkend.

De Spaanse overheid, politie en bij uitbreiding de Europese machtshebbers hebben bij deze democratische beweging dan ook een loodzware schuld op zich genomen. Niet enkel werden de gevraagde rechten in het verleden ondemocratisch afgenomen maar werd het terugeisen hiervan  bloederig neer geslaan, dit onder toeziend oog van Europa welke zich “niet inlaat met binnenlandse kwesties”.

Het begrip democratie zal nooit nog zo hol klinken op de Europese banken. Dit ironisch genoeg omwille van een democratisch vragen naar eerder beloofde rechten. Een bloederig en hardhandig antwoord werd echter teruggegeven aan deze burgers… .

 

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.