Directrice IMF ziet de SDR-coin wel zitten

Tijdens een conferentie gaf Christine Lagarde, directrice bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), aan dat ook zij Bitcoin en cryptocurrency’s wel ziet zitten. Get ready for de SDR.

Kwestie van tijd

Bij de Bank of Engeland speculeerde Lagarde met de gedachte dat Bitcoin en cryptocurrency’s net zo veel toekomstperspectief kennen als het internet.

Ook gaf ze aan dat het een uitdaging (bedreiging?) zou kunnen vormen voor centrale banken, conventioneel bankieren en het monopolie op uitgifte van nationaal geld.

Opvallend overigens dat zij daarbij niet het woord internationaal in de mond nam.

Lagarde geeft in delen van het transcript van haar presentatie aan dat de enige substantiële problemen met bestaande cryptocurrencies met de tijd zullen worden opgelost.

Het IMF ziet dus groot potentieel.

Op de lange termijn zou de technologie nationale munten kunnen vervangen. Ook kunnen met de opkomst vraagtekens geplaatst worden bij het fractionele bankieren dat we heden ten dagen kennen, aldus Lagarde.

In een lezing waarschuwde ze:

Niet zo lang geleden voerden sommige deskundigen nog aan dat pc’s niet omarmt zouden worden en dat tablets enkel als dure koffie trays gebruikt zouden worden. Het lijkt mij daarom niet verstandig virtuele valuta’s af te schrijven

Virtuele valuta’s

Zij legde verder uit dat zij het met virtuele valuta’s niet heeft over digitale betalingen in bestaande valuta’s – zoals Paypal, Alipay of M-Pesa (Kenia).

Virtuele valuta’s, ze wil waarschijnlijk niet het woord crypto gebruiken, betreffen een andere categorie omdat ze een eigen rekeneenheid en betalingssysteem aanbieden.

Die systemen maken het mogelijk peer-to-peer transacties te doen zonder centrale clearinghouses of centrale banken.

Volgens Lagarde vormen virtuele valuta’s zoals Bitcoin voorlopig weinig of geen uitdaging voor bestaande fiat-valuta’s en centrale banken. Dit omdat ze te volatiel, te riskant en teveel energie kosten om te minen.

Daarnaast is de onderliggende technologie nog niet schaalbaar en bestaat er nog geen regulatie.

Toch gekeken naar verschillende landen zien die landen wel een uitdaging. Onder andere het verbod van China en Zuid-Korea van verschillende exchanges geeft dat aan.

Maar ook zij zien de voordelen, vandaar ook de vorming van een cryptomunt door onder andere de centrale bank van China.

Nu dus ook het IMF dat er toekomst in ziet.

SDR-coin

Lagarde dacht hardop aan landen met zwakkere instituties en meer instabiele nationale munten. Daar zouden crypto’s zeker een uitkomst kunnen bieden.

In plaats van de valuta van een ander land te nemen, zoals de dollar, zouden sommige van die economieën juist meer gebruik kunnen gaan maken van virtuele valuta’s.

Lagarde noemt het dollarization 2.0.

Virtuele valuta’s kunnen volgens haar zeker stabieler worden en fysieke dollars, euro’s of sterling gaan vervangen.

Lagarde:

For instance, they could be issued one-for-one for dollars, or a stable basket of currencies

Christine Lagarde doelt hier natuurlijk op de Special Drawing Rights – of SDR’s – van het IMF.

Blijkbaar ziet zij de nieuwe SDR-coin wel zitten.

Bronnen: IMF

Foto: Flickr