Nieuwe sancties Iran kunnen Amerikaanse Boeing hard treffen

Het akkoord met Iran, gesloten door Trump’s voorganger Obama, staat sinds het aantreden van Trump als president op losse schroeven. Na het heropenen van het conflict met Noord-Korea richt Trump nu ook zijn vizier op Iran. Ironisch genoeg kan één van de grootste Amerikaanse bedrijven hier zware schade van ondervinden, namelijk vliegtuigfabrikant Boeing.

In 2015 werd er een akkoord gesloten met Iran omtrent het beteugelen van de nucleaire ambities van het land. Dit akkoord zorgde er voor dat in ruil voor het stopzetten van het atoomprogramma, Iran niet langer als paria zou worden beschouwd en het terug handel kon drijven met andere internationale partners.

Dit akkoord werd grotendeels nageleefd waarbij voornamelijk Europa en Iran de grootste winnaars geworden zijn. Iran heeft het grootste deel van het akkoord nageleefd en Europese bedrijven konden volop profiteren van deze nieuwe kansen. De Verenigde Staten daarentegen geven een deel van de sancties nog steeds niet op en dreigen opnieuw met nieuwe bijkomende sancties. In welke mate Iran eerlijk is in het gehele gebeuren is helaas ook hoogst onduidelijk.

Indien Trump doorgaat met het opnieuw instellen van zwaarder sancties, dreigt vliegtuigfabrikant Boeing hier de grootste verliezer van te worden. Het bedrijf slaagde er in om een bestelling van 80 nieuwe exemplaren voor Iran Air en 30 exemplaren voor het Iraanse Asseman binnen te halen. Het totale kostenplaatje spreekt over 20 miljard USD en een hoop werkgelegenheid voor Amerikaanse werknemers. Dit echter mits het actief blijven van het huidige akkoord.

Voor het Amerikaanse Boeing is de deal belangrijk om niet verder terrein te verliezen ten opzichte van het Europese Airbus. Op dit moment zijn Europese bedrijven volop aan zet in Iran, onder meer bij het uitbaten van olievelden, het leveren van diensten en het upgraden van de infrastructuur. Ook is de politieke situatie voor deze Europese bedrijven een stuk eenvoudiger dan voor Amerikaanse bedrijven.

Iran is een snel groeiende economie van circa 80 miljoen inwoners, een regionaal en nog steeds groeiend machtscentrum en een stabiele economie in het Midden-Oosten. Ondanks de slechte relaties met het Westen (en in het bijzonder de Verenigde Staten) is het land afhankelijk van de technologie uit ditzelfde Westen. Voornamelijk op gebied van de luchtvaart zijn hierbij amper goede alternatieven.

De plaats van Boeing in het Midden-Oosten zal snel ingevuld worden door Airbus en nieuwe spelers op de markt, komende uit China. Op langere termijn gerekend kost dit Boeing ongetwijfeld miljarden dollars, wat logischerwijze een impact heeft op de winstgevendheid. Dit gekoppeld aan de werkgelegenheid ondermijnt dan ook de visie van Trump om volop in te zetten op de economie en Amerika hierdoor er bovenop te helpen.

Bronnen:

http://www.cnbc.com