Roularta stapt in Mediafin. Aandeel +40%

Het Vlaamse mediabedrijf Roularta maakte maandag bekend dat het de Medialaan (VTM enz.) verlaat en toetreedt tot Mediafin (De Tijd enz.). Op de beurs schoot het aandeel fel naar boven. Amper twee maanden geleden, bij de halfjaar-cijfers gaf Roularta nog aan voor rustige vastheid te kiezen.

Belangrijke ontwikkeling in medialand: Roularta, de West-Vlaamse mediagroep die vooral bekend is van weekladen als Knack en Trends, gooit het over een andere boeg. Het bedrijf verkocht vandaag haar belang in Medialaan, de groep rond VTM, Q Music enz. Roularta bezat 50 procent van de aandelen bij de Medialaan (het vroegere Vlaamse MediaMaatschappij).

Die aandelen worden nu verkocht aan de Persgroep (eigenaar van onder andere De Morgen, Het Laatste Nieuws, Story en Dag Allemaal). Zodoende wordt De Persgroep volledig eigenaar van Medialaan. Omgekeerd stapt Roularta in Mediafin. De West-Vlamingen nemen de aandelen van de Persgroep bij Mediafin in.

Door deze ontwikkeling wordt het Vlaamse medialandschap, achter de schermen, grondig hertekend. Het is duidelijk dat Roularta kiest voor print. Door in te zetten op gedrukte media komen nu De Tijd en l’Echo, de twee Belgische zakenkranten, in hun portefeuille. Dat was nog een ontbrekend stukje in het brede gamma van Roularta.

De beslissing had alvast grote gevolgen op de beurs. Waar het aandeel van Roularta sinds het voorjaar al een neergang kende en vooral in begin september de dieperik inging (van meer dan 20 naar 15 euro per aandeel), is deze neergang vandaag helemaal gestopt. Het aandeel schoot naar boven en won op één beursdag bijna 6 euro, een groei van zo’n 40 procent. Knap werk van Willy De Nolf en co!

Bron: Roularta, Trends, De Persgroep, logo via Roularta.be