Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Schaduwbankieren voor meer dan 100 miljard

Financiële bemiddeling buiten de klassieke bankensector draait rond een bedrag van zo’n 128 miljard euro in België. Dat stelt allemaal weinig voor als geweten is dat in Nederland bedragen van tot wel 5000 miljard rondgaan. Welkom in de wondere wereld van het schaduwbankieren.

Schaduwbankieren is in België goed voor zo’n 128 miljard euro, dat becijferden de Nationale Bank (NBB) en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Schaduwbankieren biedt al heel wat jaren een alternatief voor het klassieke bankensysteem. Vooral de soepeler regels maken het makkelijk om geld op te halen.

Shadow banking, daarmee wordt in België vooral gedoeld op geldmarktfondsen en beleggingsfondsen die niet kwalificeren als aandelenfondsen. Echter, ook deze fondsen vallen onder toezicht van de Belgische financiële autoriteiten. FSMA stelt dan ook dat schaduwbankieren in België geen systemische risico’s inhoudt voor het financiële bouwwerk. Het onderzoek naar schaduwbankieren kwam er op vraag van Minister Van Overtveldt, bevoegd voor Financiën.

Omdat Nederland heel geliefd is als draaischijf in het internationale belastingcircuit, is het schaduwbankieren er veel omvangrijker, zou je denken. In 2015 stelde de Europese Centrale Bank dat shadow banking in Nederland goed is voor 5000 miljard euro. Er gaat dubbel zoveel geld in om als in het klassieke bankensysteem.

Maar, de ECB gebruikt echter een brede definitie van schaduwbankieren, aldus De Nederlandse Bank. DNB houdt het daarom op iets meer dan 200 miljard euro. Een wereld van verschil. De ontslagnemende Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, schreef eerder in 2016 al iets gelijkaardig als wat Johan Van Overtveldt vandaag in België verkondigt:

“Er is geen systemisch risico maar het blijft van groot belang om potentiële risico’s in het schaduwbankwezen te analyseren en waar nodig maatregelen te treffen.” Wel moet opgepast worden, aldus Dijsselbloem, dat bepaalde beleggingsfondsen niet te groot in omvang worden.

Bron: Das Kapital, Trends, Rijksoverheid.nl

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.