Spaanse beurs en euro onder druk door referendum

Het is een onrustig weekend geweest in Spanje, meer bepaald in Catalonië. Daar werd op zondag een volksraadpleging gehouden voor de Catalaanse onafhankelijkheid maar dat ging niet zonder slag of stoot. Madrid droeg de politiediensten op om met geweld het referendum te dwarsbomen door kiezers niet toe te laten tot de stemloketten. Tevergeefs want 90 procent van de Catalaanse kiezers kozen voor de afsplitsing met Spanje.

Het ging er gewelddadig aan toe zondag in Catalonië, met man en macht werd er geprobeerd vanuit de Spaanse overheid om het, volgens hun, illegale Catalaanse referendum tegen te houden. Het resultaat werd maandagochtend bekend gemaakt, maar liefst 90 procent van de kiezers stemde voor de onafhankelijkheid en stemde dus resoluut tegen de wil van de Spaanse regering.

Het resultaat van de volksraadpleging weegt zwaar op de Spaanse beurzen en de euromunt, het merendeel van de Europese indexen lijken er minder zwaar aan te tillen vermits de beursdag redelijk groen kleurt maar de Spaanse IBEX 35 levert maandag 1,30 procent van zijn waarde in terwijl de euro 0,65 procent zakt.

De geest is alleszins uit de fles, Catalonië heeft een duidelijk antwoord geboden aan Madrid betreffende hun standpunt over hun plaats in Spanje. Volgens Spaans premier Rajoy is het resultaat van het referendum ongeldig en zal geen dus geen gehoor geven aan de stem van de Catalaanse bevolking. Rajoy zei eerder al dat de volksraadpleging voor hem ‘niet heeft plaatsgevonden’.

De vraag is nu wat de Catalanen zullen doen, de uitgesproken mening kan men niet links laten liggen. Er wordt gevreesd voor een ernstige politieke crisis in Spanje zolang de Spaanse regering blijft doen alsof hun neus bloedt.

De Europese Unie heeft nog niet officieel gereageerd op deze kwestie, analisten verwachten dat Brussel niet zal optreden en hooguit beide kampen zal aanmanen om dialogen te voeren met elkaar.

De onenigheid in Spanje zal een tijdelijke druk uitoefenen op de euro, zelfs al wordt de politieke crisis groter, althans volgens de valuta-analisten van ING. Net zoals na de Duitse verkiezingen, zal de euromunt enkele dagen worden onderdrukt maar dit zal een tijdelijk fenomeen zijn want de euro blijft sterk in zijn schoenen staan tegenover de Amerikaanse dollar en andere valuta.

Bronnen: Beursduivel, FD

Foto: Wikimedia