Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

EU sleept Ierland voor de rechter: “Jullie rekenen te weinig belastingen aan!”

Ierland en Luxemburg behoren tot de landen met de laagste belastingvoeten in Europa. Tot groot ongenoegen van landen met hogere belastingen. De EU doet er alles aan om er voor te zorgen dat geen enkele lidstaat nog lage belastingen kan aanrekenen. Ook al betekent dat dat men een land voor de rechtbank moet slepen!

U kent het verhaal: een groot aantal multinationals heeft zijn Europees hoofdkantoor in Ierland. De interessante belastingvoordelen hebben er technologiegiganten als Apple en Google aangetrokken.

De Ieren zijn er immens blij mee: ook al betalen deze bedrijven weinig rechtstreekse belastingen, ze zorgen wel voor werkgelegenheid. Plus, lage belastingen op een hoge omzet betekent nog steeds een hele boel extra fondsen!

Minder blij zijn landen met hogere belastingen, kortom: de meerderheid van de landen in de EU. Hun schuldenberg moet op een of andere manier afbetaald worden en dat kan volgens hen enkel met hallucinant hoge belastingen.

Gevolg is dat we de laatste jaren getuigen zijn geweest van een ware heksenjacht op landen met lage belastingen: van zwarte lijsten met fiscale paradijzen, het verzegelen van achterpoortjes, tot kaaimantaksen en verwijten van illegale staatssteun…

Hoofd van de inquisitie is sinds 2014 Margrethe Vestager. Zij is Europees commissaris voor Mededinging en beticht zowat elk land dat er in slaagt bedrijven weinig belastingen te laten betalen van illegale staatssteun!

Iedereen kan te werk kan gaan met creatieve structuren, holdings en intellectuele eigendomsrechten. Maar dat maakt niet uit. Met leugens en halve waarheden beïnvloedt men de publieke opinie en probeert zo te zorgen dat de bevolking zélf smeekt om hogere belastingen.

Dat eens de belastingen verhoogd worden die gewoon doorgerekend worden aan de klant deert niemand. Wie denkt er nu ook op lange termijn?!

Landen als Ierland en Luxemburg proberen terug te vechten, maar lijken de strijd te verliezen.

“Belastingvoordelen door Luxemburg toegekend aan Amazon zijn illegaal onder de Europese regels over overheidshulp. Amazon moet voordelen t.w.v. €250 miljoen terugbetalen.”, zo Tweette Vestager gisteren.

Amazon sluist haar Europese winsten door naar een Luxemburgse holding aan wie ze Intellectuele eigendomsrechten betaalt. Die betalingen zijn volgens de EU ongeoorloofd hoog.

Maar wie is de EU om te bepalen wat een intellectueel eigendom waard is?! En wie is de EU om hogere belastingen af te dwingen in lidstaten?!

De EU gaat nu volgens haar eigen verzonnen methodologie berekenen hoeveel die rechten nu werkelijk waard zijn. Hallucinant!

Misschien heeft u sympathie voor die aanpak, maar schrik dan niet als plots uw aankopen op Amazon, abonnement van Netflix en Apple computer plots fors duurder worden!

Over Apple gesproken: hier staat de EU al veel verder. Vorig jaar droeg de EU Ierland op om Apple €13 miljard extra belastingen aan te rekenen.

Ierland ging daar niet op in, het zou namelijk een exodus van multinationals kunnen inleiden.

In de Europese Unie van Hoge Belastingstaten betekent dat echter dat je voor de rechter gesleept wordt:

“Meer dan een jaar nadat de Europese Commissie tot dit besluit kwam, heeft Ierland het geld nog steeds niet gerecupereerd.”, zo vertelde Vestager.

Het is ironisch, maar de commissaris voor mededinging of concurrentie wil blijkbaar niet dat er ook concurrentie is op vlak van belastingen. Ze zal niet rusten voor alle Europese bedrijven torenhoge belastingen betalen, net als in haar geboorteland Denemarken!

Bron: ZH
Foto: Friends of Europe

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.