Wereldeconomie trekt verder aan, beurzen blijven ongeremd doorstijgen

In drie kwart van de wereld gaat het goed met de economie en zijn de economische vooruitzichten positief, dat zei IMF-topvrouw Christine Lagarde donderdag tijdens een persmededeling. Het valt haar op dat het wereldwijde economische herstel een versnelling hoger schakelt, het moment waarop het IMF lang heeft moeten wachten.

Christine Lagarde is positief gestemd over de ontwikkelingen op het economisch wereldtoneel, ze is er zelfs van overtuigd dat de wereldeconomie volgend jaar met 3,6 procent zal groeien. Daarmee doelt ze op een sneller herstel dan in 2011 en dat de crisis van 2007 – 2008 volledig verteerd zal zijn.

Enkele belangrijke factoren zijn ook het herstel op de grondstoffenmarkt, daar zien we dat de prijzen sinds begin 2016 opnieuw sterk gestegen zijn en dat heeft een positief effect op cyclische bedrijven wereldwijd. Ook het herstel van de Aziatische, Amerikaanse en Europese economieën hebben ongetwijfeld een gunstig effect op de globale economie, logisch.

De invloed van deze positieve vooruitzichten en ontwikkelingen blijft uiteraard niet uit op de financiële markten. In de Verenigde Staten van Amerika slopen hoofdindexen het ene hoogterecord na het andere, ook in Azië kruipen de indices gestaag naar hun all-time-highs en in Europa komen de niveaus van voor de financiële crisis terug in het vizier te staan.

De koopgolf in de V.S.A. wordt extra ondersteund door de belastingverlaging die onlangs werd goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden. Hierdoor worden bedrijven in de Verenigde Staten van Amerika minder belast waardoor risicovolle beleggingen interessanter worden voor beleggers omdat bedrijven dan meer marge hebben om investeringen te doen.

Eerder waren er al berichten over de twijfel over de duurtijd van deze bullmarkt, maar op dit moment zijn er niet bepaald signalen die indiceren dat het de andere kant op zal gaan. Uiteraard kan het niet alleen omhoog blijven gaan, correcties zullen er altijd zijn maar een zware crash is voorlopig nog niet aan de orde vermits het beurssentiment positief is en particulieren overstappen op aandelen ter vervanging van de lage rentes op hun spaarproducten.

Bronnen: Beursduivel, CNBC

Foto: Wikimedia