Banenrapport V.S.A. stelt lichtjes teleur, 33.000 minder jobs

Het Amerikaanse banenrapport voor september is vrijgegeven en op het eerste zicht ziet het er niet al te goed uit. De verwachting van 100.000 nieuwe jobs werd niet ingelost, alles behalve zelfs want vorige maand daalde het aantal banen met 33.000. Niet representatief volgens analisten, omdat de schuldigen voor deze krimp Harvey en Irma noemen.

Er wordt altijd reikhalzend uitgekeken naar wat de Amerikaanse jobmotor maandelijks presteert, het is een goede indicator voor de status van de economie in de Verenigde Staten van Amerika. De motor is de maand september echter door gesputterd met horten en stoten, het aantal banen had moeten stijgen maar er gingen er helaas 33.000 verloren.

Het banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid stelt dus teleur maar toch reageren de financiële markten onverschillig. Dat komt omdat er rekening wordt gehouden met de zware tropische stormen waarbij orkanen Harvey en Irma lelijk huis hebben gehouden in de staten Texas en Florida.

Marktanalisten zijn het er over eens dat dit banenrapport niet representatief is voor de werkelijke situatie. Ze waarschuwen ook voor de resultaten van oktober, die zal wellicht ook nog negatief beïnvloed worden door de nasleep van de orkanen.

Verder is er ook goed nieuws te bespeuren, het werkloosheidspercentage daalde in september van 4,4 procent naar 4,2 procent. Er werd nochtans voorspelt dat dit cijfer stabiel zou blijven, het lage werkloosheidsniveau van het jaar 2000 komt daarmee steeds dichter in zicht (3,8%).

Het rapport is over het algemeen toch geruststellend genoeg om een nieuwe renteverhoging in december te rechtvaardigen. Analisten verwachten dan ook dat de Federal Reserve effectief een nieuwe ‘rate hike’ zal doorvoeren en de rente zal omhoog krikken naar 1,5 procent.

Het nieuws werd beter verteerd in de Verenigde Staten van Amerika dan in Europa. Bij ons verloren de hoofdindexen ongeveer een half procent terwijl de Amerikaanse indexen de handelsdag amper in het rood afsloten. De dollar daalde lichtjes in waarde ten opzichte van de euromunt.

Bronnen: RTL, Beursduivel, Beurs

Foto: SoCali – Pixabay