Mogelijke opvolger Yellen Kevin Warsh of Jerome Powell

Janet Yellen’s termijn als voorzitter van de Federal Reserve eindigt in februari. Haar voorgangers maakten telkens twee termijnen vol, ondanks veranderingen in het Witte Huis.

Meeste presidenten hernomineerden de zittende Fed-voorzitter maar Trump zal die traditie waarschijnlijk doorbreken.

Eind september ontmoette hij verschillende kandidaten. Hij ging gesprekken aan met zowel Kevin Warsh, Jerome Powell, Janet Yellen als Gary Cohn.

Yellen zou dus alsnog een kans kunnen maken.

Kevin Warsh

Tot recent werd er echter van uitgegaan dat Kevin Warsh de grootste kans maakt om nieuwe Fed-voorzitter te worden. De voormalig Fed gouverneur wordt gezien als iemand die in beleid een stuk agressiever is dan Yellen.

Warsh, in het verleden rechterhand van voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke, wordt al een tijd genoemd als mogelijke opvolger.

Hij haalde onlangs op een bijeenkomst hard uit naar het beleid van de Federal Reserve.

De mogelijk nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank noemde de Fed een ‘slaaf van de S&P’. Hij wilde daarmee zeggen dat de Fed volgens hem vooral het belang van aandeelhouders en beursgenoteerde bedrijven dient, door de rentes laag te houden.

Warsh past in het ideale plaatje van Trump in die zin dat hij ook een voorstander is van minder regelgeving.

Maar de snelle en agressieve renteverhogingen die Warsh door wil voeren ligt niet op een lijn met wat Trump zou willen. Dat zorgt namelijk voor een sterkere dollar en Trump is daar geen voorstander van.

Jerome Powell

Afgelopen dinsdag kwamen geruchten naar buiten dat huidig Fed gouverneur Jerome Powell voorzitter Janet Yellen zou kunnen gaan vervangen.

Voordat Powell bij de Fed werkte, werkte hij bij Carlyle Group. Ook werkte hij onder President George H. W. Bush bij de U.S. Treasury.

Powell’s visie is minder agressief – in verhouding tot het beleid dat Warsh zou willen zien – en Powell mag zelfs als voorstander worden gezien van Janet Yellen’s monetaire beleid.

De kans dat hij de nieuwe Fed-voorzitter wordt leek er voor te zorgen dat de dollar wat afzwakte en de goudprijs werd door de geruchten juist ondersteund.

Politico gaf aan dat Powell zelfs de voorkeur geniet van Treasury Secretary Steven Mnuchin. Ook niet onbelangrijk.

Vijf zetels te vergeven

Powell is na Warsh nu de de tweede grote kandidaat om Yellen te vervangen. Zijn kansen worden groter ingeschat dan die van Taylor, Cohn, Yellen en anderen.

Dat mag opvallend heten, aangezien hij tot afgelopen week niet eens genoemd werd.

Toch lijkt Warsh nog altijd de beste kaarten te hebben.

Mocht hij verkozen worden zal dat zeker zijn impact gaan hebben op financiële markten, niet per se ten goede.

De kans dat Warsh de Amerikaanse economie in een recessie zal laten afglijden is zeker aanwezig. Powell lijkt dus een iets veiligere keuze en daarmee een goede tweede keuze.

Trump zal de komende twee weken bekendmaken wie het gaat worden.

Bekend is in ieder geval dat, van de vijf van de zeven zetels die door Trump te vergeven zijn, de functie van vice-voorzitter opgenomen wordt door Randal Quarles.

Bronnen: CNBC, Politico, Vox, Sky News

Foto: Flickr