Ook Nederland neemt maatregelen omtrent belasting op dividenden

Na België gaat nu ook Nederland de belasting op dividenden aanpakken, dat maakte premier Rutte maandag bekend na maandenlange onderhandelingen tussen de liberalen, christendemocraten, ChristenUnie en de links-liberale D66. Enig verschil met ons, is dat ze in Nederland de belasting volledig opschorten en een pak minder administratieve rompslomp zullen hebben.

De kogel is eindelijk door de Nederlandse kerk. Het nieuwe kabinet, onder leiding van Mark Rutte, heeft een punt gezet achter het heffen van belastingen op dividenden na maanden van lange onderhandelingen met de regeringspartijen. Dit is goed nieuws voor aandeelhouders en buitenlandse bedrijven vermits beide partijen winnaar zijn op het einde van de rit.

Enkele jaren geleden werd de roerende voorheffing op dividenden reeds verlaagd naar 15 procent, het was toen al duidelijk welke richting de Nederlandse regering is ingeslaan. In tegenstelling tot België, daar ging de roerende voorheffing in der tijd van 25 procent naar 30 procent.

Begin deze week lazen we dat de belasting op dividenden in België ook aangepakt zal worden, maar dat is niets in vergelijking met de maatregel die in Nederland wordt genomen. Wij, Belgen, krijgen een vrijstelling tot 627 euro die we via de personenbelastingen moeten bekomen terwijl de Nederlanders ervoor hebben gekozen om de voorheffing gewoon volledig af te schaffen onmiddellijk bij de uitgave van de dividenden.

Nederlandse bedrijven die de dividenden uitkeren, zullen hierdoor minder te maken hebben met de administratieve rompslomp omdat ze de aandeelhouders vanaf de bron volledig kunnen uitbetalen i.p.v. eerst belastingen te betalen op het dividend aan de belastingdienst om ze dan later via hun aangifte te recupereren en uit te keren aan de aandeelhouders.

Daarenboven wordt het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker om in Nederlandse bedrijven te investeren omdat ze dan de dubbele belasting ontlopen, daar is het de regering van Rutte voornamelijk voor te doen. Om een voorbeeld te geven, een Belgisch bedrijf (of een belegger) dat aandelen bezit van Royal Dutch Shell, moet bovenop de 15 procent Nederlandse belasting nog eens 30 procent Belgische roerende voorheffing betalen.

Die 15 procent voorheffing zal dus wegvallen onmiddellijk bij de uitbetaling, een groot contrast met de Belgische aanpak… Vicepremier Jan Jambon is te vinden voor het idee van de Nederlanders, tijdens een interview met De Tijd liet hij weten dat er teveel lasten worden gelegd op de grote vermogens.

Bronnen: De Tijd, NOS, Parool

Foto: European Parliament – Flickr