Fed twijfelt aan renteverhoging

Uit de notulen van de vergadering, die woensdag werden gepubliceerd, blijkt dat de Fed niet automatisch overgaat tot verhoging van de rente.

Fed-voorzitter Janet Yellen is een voorstander van een renteverhoging, maar een deel van de bestuurders is nog niet zo zeker.

Drie kampen

Intern voerden de bestuurders een langdurige discussie tijdens hun beleidsvergadering van 19 en 20 september. Het bestuur blijkt sterk verdeeld.

In principe zijn er drie kampen binnen de Fed.

Een deel vindt dat een renteverhoging later dit jaar mogelijk is.

Daarnaast is er een groep die twijfelt maar vertrouwt dat de inflatie door zal stijgen.

Een derde groep geeft daarnaast aan dat een renteverhoging moet worden uitgesteld tot de inflatie op niveau is.

Hoewel de economie op volle toeren draait en de werkloosheid in de VS op een historisch laag niveau staat wil de inflatie maar niet aantrekken tot de doelstelling van 2 procent.

Geen “done deal”

Chicago Fed President Charles Evans gaf aan dat een renteverhoging in december niet vaststond.

De belangrijkste vraag voor beleidsmakers is of de recente zwakte in de inflatiecijfers tijdelijk is, of van langduriger aard.

Veel Fed-bestuurders denken dat het tijdelijk is maar als de inflatie niet aantrekt, zullen sommigen het verwachte pad van renteverhogingen heroverwegen.

De inflatie in de VS was de afgelopen drie maanden stabiel op 1,4 procent.

Sommige Fed-bestuurders willen overtuigd zijn dat de inflatie zich naar het gewenste niveau van 2 procent aan het ontwikkelen is, voordat ze de rente verder verhogen.

Nieuwe data

Tijdens de persconferentie na de septembervergadering liet voorzitter Janet Yellen weten dat het beleidscomité ook niet precies weet waarom de geldontwaarding achterblijft.

De Fed-top richt zich nu op nieuwe data die een rentestap kunnen onderbouwen.

De discussies over inflatie weerhield het beleidscomité er niet van de historische beslissing te nemen de balansafbouw in werking te stellen.

Financiële markten reageerden lauw op de notulen. De dollar verloor iets ten opzichte van de euro en goud koerste stabiel.

Bronnen: Kitco, Market Watch, Federal Reserve

Foto: Flickr