Duitsland is voorstander voor verstrakking monetair beleid, ECB voorlopig nog niet

Duitsland heeft zich uitgesproken over het huidige monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Zij zien liefst een versnelling in het aanpassen van de soepele maatregelen en de rentevoeten, maar de Europese Centrale Bank heeft laten weten voorlopig geen gehoor te geven aan het verzoek van de Duitsers, de rentes blijven vastgepind op hun huidig niveau.

Binnen veertien dagen komen de bestuursleden van de Europese Centrale Bank samen om het monetaire beleid te evalueren en aan te passen indien nodig. Duitsland heeft zijn voorkeur uitgesproken in aanloop van deze belangrijke bijeenkomst, zij opteren voor een versnelde terugschroeving van het huidige soepele beleid waarbij rentes in hoog temp opnieuw worden opgekrikt tot normale niveaus.

Een reactie van ECB-voorzitter Mario Draghi bleef niet lang uit, hij benadrukte dat het belangrijk is om de rentevoeten onveranderd te laten tot na het opkoopprogramma, dat betekent dus dat het wel mogelijk zou moeten zijn ergens in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Daarmee licht hij al een tipje van de sluier voor de bijeenkomst van de bestuursleden die plaatsvindt op 26 oktober, zelfs als de economisch data voor de eurozone uitstekend zijn, zou ECB-voorzitter Mario Draghi ervoor kiezen om de rentevoeten stabiel te houden op het huidige niveau.

Jens Wiedmann, econoom en voorzitter van de Duitse Bundesbank, heeft echter kritiek op deze aanpak. Hij is ervan overtuigd dat, als de economie in een opwaartse positieve trend zit, de rentes niet te lang op een laag pitje mogen blijven staan omdat dit op termijn een negatief effect zou hebben.

Er is zelfs sprake van een verlenging van het opkoopprogramma in 2018, daar stoot Draghi zelfs zijn ‘bondgenoot’ Benoit Coeure mee tegen de borst. Coeure waarschuwt dat een te lange periode van lage rentevoeten en het opkopen van obligaties, financiële instabiliteit zal veroorzaken.

Hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank Peter Praet verdedigt het huidige beleid, tijdens een uiteenzetting zei hij dat de economie inderdaad sterk aan het herstellen is, maar dat dit niet doorsijpelt naar het inflatiecijfer, dus is het volgens hem nodig om het monetaire beleid stabiel te houden.

Bronnen: CNBC, Reuters

Foto: Aichi8Seiran – Pixabay