Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Belangrijke verkiezingen in Oostenrijk

Vandaag vinden vervroegde verkiezingen plaats in Oostenrijk en ze zouden wel eens kunnen uitdraaien op een opvallend politiek bestel.

De sociaaldemocraten van SPÖ en de conservatieve ÖVP trokken in mei de stekker uit hun regeringscoalitie (en ‘kibbelkabinet’).

Volgens peilingen zou de minister van buitenlandse zaken, Sebastian Kurz, de meeste kans maken. Hij toverde ÖVP om tot ‘Liste Sebastian Kurz’. Hij is slechts 31 jaar en werd op zijn 24ste reeds staatssecretaris.

Kurz vist in dezelfde, in Oostenrijk zeer populaire, vijver als het rechts-populistische FPÖ. In Oostenrijk woedt al jaren grote onvrede omtrent migratie en de vluchtelingencrisis. Dit maakte FPÖ zeer populair. In 2016 bleek dit ook uit de presidentsverkiezingen. Alexander Van der Bellen, onafhankelijk kandidaat maar met grote steun van de groenen, won er dan wel van Norbert Hoffer van FPÖ, het verschil was niet enorm groot.

Als minister van buitenlandse zaken pleitte Sebastian Kurz voor het verlagen van financiële steun voor migranten en een strenger terugkeerbeleid.

De socialisten en rechts-populisten strijden om de tweede plaats. In de peilingen halen ze ongeveer een kwart van de stemmen.

De grote onenigheden tussen de sociaaldemocraten en de conservatieven (van Kurz) zullen waarschijnlijk geen nieuwe samenwerking toelaten. De groenen en liberalen zijn verwaarloosbaar klein en zelfs niet zeker de kiesdrempel van 4 procent te halen. De kans is dus groot dat er een coalitie wordt gevormd tussen Kurz en FPÖ.

Precedent

In 2000 kwam extreemrechts ook in de regering terecht, wat massale kritiek en zelfs sancties vanuit Europa veroorzaakte. Misschien wordt dit nu anders door de iets zachtere retoriek van de partij. Bovendien is de algehele opgang van rechts-populistische partijen in Europa onmiskenbaar.

Iets na 17 uur (sluiting stembureaus) worden de eerste exitpolls verwacht. Op de eerste officiële resultaten is het nog wachten tot half 8.

Bron: Belga, De Tijd, Reuters

Foto: Reuters

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.