Taylor maakt indruk op Trump als mogelijk nieuwe voorzitter Fed

Econoom John Taylor, van Stanford University en kandidaat voorzitter van de Federal Reserve, heeft een bijzonder goede indruk achter gelaten op president Donald Trump.

Vorige week woensdag had Taylor een uur lang interview in het Witte Huis. Daar was ook chief of staff John Kelly bij aanwezig.

Kevin Warsh

De kansen van voormalig Fed gouverneur Kevin Warsh lijken ondertussen kleiner te worden om de nieuwe voorzitter van de Fed te worden, aldus drie verschillende bronnen.

Dit terwijl vorige week de kansen van Warsh en Jerome Powell nog het hoogst ingeschat werd.

De bronnen gaven niet aan waarom de kansen van Warsh kleiner zouden zijn geworden.

Maar sowieso is zijn academische achtergrond niet zo sterk als die van de andere kandidaten.

Ook werd hij bekritiseerd door een diverse groep hoog aangeschreven economen, variërend van Scott Sumner tot Nobelprijswinnaar Paul Krugman, als mogelijk opvolger van Yellen.

Warsh blijft evengoed op Trumps shortlist staan als mogelijke kandidaat.

Andere kandidaten betreffen huidig Fed-voorzitter Janet Yellen, de belangrijkste economische adviseur van Trump Gary Cohn, Fed-gouverneur Jerome Powell en zoals gezegd John Taylor.

John Taylor

Trump bleek vol lof te zijn over Taylor na het interview, aldus verschillende bronnen.

In juli gaf Trump echter tegenover de Wall Street Journal aan dat hij de rentetarieven graag laag zou willen houden. Taylor is juist een voorstander van een hoger rentetarief.

De econoom Taylor blijkt verder wel aan veel eisen van de president te voldoen.

Hij diende bij de Council of Economic Advisers onder maar liefst drie presidenten en was adviseur tijdens de presidentiële campagnes van George W. Bush en John McCain.

Daarnaast was hij Undersecretary of the Treasury Internationale Zaken van 2001 tot 2005.

Taylor is ook monetair beleidskenner en leunt richting een meer transparantere Fed.

Janet Yellen

Huidig voorzitter Janet Yellen’s termijn loopt in februari af. Trump complimenteerde haar werk na zijn benoeming als president, dit terwijl hij daarvoor nog bijzonder kritisch was.

Hij kan haar nog steeds herbenoemen, maar veel van zijn naaste medewerkers raden het af.

Trump zal komende donderdag met haar om tafel gaan als onderdeel van zijn zoektocht naar een mogelijk nieuwe kandidaat voor de positie.

Bronnen: Bloomberg, CNBC

Foto: Flickr