Chinese president Xi Jinping geeft startschot voor vijfjaarlijks partijcongres

Woensdag is het vijfjaarlijkse partijcongres van start gegaan in Peking, China. Dit is wellicht het meest belangrijke agendapunt voor de Chinese politiek, de bijeenkomst duurt een week en wordt bijgewoond door ongeveer 2.300 partijleden. President Xi Jinping opende het congres met een lange en positieve speech in de Grote Volkshal waarin hij een uiteenzetting deed over de toekomstige economische vooruitzichten voor China en zijn handelspartners.

Het is ondertussen al de negentiende editie van het nationale congres, Chinees president Xi Jinping blikte bij opening terug op zijn eerste vijf jaar als staatshoofd. Hij zette alle verbeteringen en positieve ontwikkelingen in de verf zoals bijvoorbeeld de hervorming van het leger, de versterking van de Chinese economie, de openheid van de markten, het bestrijden van corruptie en armoede, etc…

Maar het bleef niet alleen bij lof over wat er tot nu toe allemaal verbeterd is, hij liet zich ook uit over de uitdagingen die China nog te wachten staat. Zo benadrukte hij dat de relaties met de buitenwereld beter moeten, op dit moment is de Chinese economie vrij open waarbij de barrières voor buitenlandse bedrijven steeds kleiner worden.

Xi Jinping is van mening dat het echter onevenwichtig is, er dienen dus betere regels en procedures uitgeschreven te worden om de handel met andere landen te verfijnen. De president benadrukte dat China zijn deuren niet zal sluiten maar steeds meer en meer gecontroleerd open zal zetten.

Verder is er ook nog het één-China-beleid. Op dit moment kan Taiwan nog onder ‘controle’ worden gehouden en werd de effectieve onafhankelijkheid de afgelopen vijf jaar voorkomen. Het is nu de uitdaging om dit de komende vijf jaar te blijven volhouden zodat het één-China-beleid in stand kan worden gehouden.

Beide landen beschouwen elkaar als afvallige provincies, de Volksrepubliek rekent Taiwan als zijn 23ste provincie en dus zou het deel uitmaken van de Volksrepubliek in plaats van andersom. Er zijn slechts een paar landen die het één-China-beleid niet erkennen, het merendeel staat in deze kwestie achter president Xi Jinping en zijn beleid.

Macht

Dit partijcongres biedt Xi Jinping ook de kans om zijn positie als president te versterken omdat er veel leden zijn die de maximumleeftijd hebben bereikt en dus vervangen moeten worden. Xi Jinping kan zich laten omringen door bondgenoten om zijn opvolging in 2022 te verzekeren. Hij is ambitieus en wilt van China een nog grotere natie maken om zo in de top drie grootste Chinese leiders te komen.

Bronnen: De Tijd, Knack, NOS, HLN

Foto: Wikimedia