Bitcoin flirt met 6000 USD grens, internationale instellingen worden zenuwachtig

Bitcoin en andere cryptomunten zijn tegenwoordig hét gespreksonderwerp , niet enkel in technologische kringen maar meer en meer in de financiële wereld waarbij de kracht en mogelijkheden langzaam erkend worden. Zowel Rusland, China maar ook het IMF legt de nadruk op de mogelijkheden hiervan, dit mogelijks met een eigen uitgegeven cryptomunt.

De koers van Bitcoin, de meeste gekende cryptomunt is de afgelopen opnieuw gestegen naar een recordniveau waarbij op de markten de grens van de 6000 USD tijdelijk overschreden werd. Deze stijging kent meerdere redenen al zijn enkele hiervan van groter belang dan velen denken.

Waar China de afgelopen maand zorgde voor een sterke daling van de Bitcoin-koers door het opschorsen van de licenties van de Bitcoin-handel zorgde deze zelfde Chinese overheid deze week voor een onverwachte positieve noot. Het land liet via het officiële persagentschap weten dat het een uitgave overweegt van een eigen cryptomunt, dit in combinatie met het uitvaardigen van een crypto-wetgeving.

Hiermee erkent het land niet enkel het ontstaan van deze cryptomunten maar zorgt het eveneens voor een onmisbare ondersteuning voor één van de grootste wereldmarkten. Ook buurland Japan en naaste buur Zuid-Korea kennen reeds een sterke Bitcoin-community waarbij er in diverse handelszaken reeds kan gehandeld worden in deze cryptomunt. Japan gaf na de eerdere Chinese ban een extra positieve boost met het goedkeuren van diverse nieuwe handelsplatformen.

Ook de Russische minister van financiën laat nu eveneens weten dat cryptomunten niet meer te negeren zijn en de toekomst zullen uitmaken. Er is dan ook een wettelijk kader nodig om dit alles te stroomlijnen en uit te werken aldus Anton Siluanov. In tegenstelling tot de klassieke betaalmiddelen kennen cryptomunten op dit moment een hoge technologische drempel.

Het betalen op zich gebeurt nu nog amper met behulp van klassieke kredietkaarten, al is hier een kentering merkbaar waarbij deze mogelijkheid wordt aangeboden. Het zogenaamde “minen” en handelen vereist een degelijke technologische kennis waardoor vele gewone burgers er nog niet mee in aanraking kwamen.

Ook de voorzitster van het IMF, Christine Lagarde, liet de afgelopen week opnieuw haar mening horen omtrent cryptomunten. Ze waarschuwt hierbij dat deze cryptomunten de wereldeconomie de komende decennia op haar grondvesten zal doen daveren. Waar de opkomst eerder werd genegeerd door de financiële wereld zijn deze ondertussen opgekomen in die mate dat een wetgevend karakter onvermijdelijk geworden is.

Helaas is de constructie van dit technologisch algoritme in die mate dat er enerzijds een goede controle aanwezig is ten opzichte van fraude (blockchain) maar tevens zo opgebouwd dat dit decentraal  gecontroleerd wordt. Centrale banken worden volledig buiten spel geplaatst, waardoor overheden niet meer kunnen ingrijpen.

Onder meer het creëren van inflatie door de centrale banken is niet mogelijk in de cryptowereld waardoor het kunstmatig wegwerken van overheidstekorten door de ontwaarding van het geld niet meer mogelijk is. Daarnaast zijn bepaalde wereldmunten zoals de Amerikaanse Dollar mogelijks in gevaar. Waar de dollar nu wereldwijd als reservemunt gebruikt wordt in onstabiele economieën kan deze rol gedeeltelijk overgenomen worden door Bitcoin of een andere cryptomunt. Deze zijn gedekt door het decentrale systeem waardoor deze in theorie stabieler is dan de bestaande munten. Het is zelfs mogelijk dat indien er geen goede centrale overheid bestaat deze cryptomunten overal geïntegreerd geraken.  Een gegeven wat een waar nachtmerrie scenario zou betekenen voor de gevestigde financiële instellingen. Het negeren is niet meer mogelijk, het accepteren en trachten naar de hand te zetten is de enige resterende mogelijkheid.

Bronnen:

http://www.cnbc.com