China blijft voorloper in verkoop elektrische voertuigen

De toekomst van elektrische voertuigen lijkt verzekerd nu China volop de kaart trekt van dit transportmiddel. Peking heeft de intentie om dit elektrisch segment te laten aangroeien tot minimaal 20% in 2025. Dit enerzijds door  de huidige zware milieuproblemen en anderzijds door het streven naar nieuwe technologische innovatie.

China, enkele decennia geleden nog een gesloten economische markt, is tegenwoordig een vooruitstrevende speler in tal van sectoren. Zo ook in de automobielsector waar het in navolging van Europa volop de kaart trekt van de elektrische voertuigen. Hierbij echter nog niet zo ver gaande als enkele Europese landen welke de verkoop van nieuwe fossiele voertuigen aan  banden heeft gelegd de komende decennia.

Dankzij zware overheidsinvesteringen en de intentie om een wereldleider te worden in technologische innovaties zal China hier de komende jaren ongetwijfeld in slagen. Dit alles beperkt zich niet enkel tot het overschakelen naar een milieuvriendelijke technologie maar gaat tevens gepaard met het verder ontwikkelen van artificiële intelligente in zelfrijdende voertuigen, het verder automatiseren van logistieke ketens en het stroomlijnen van processen.

De Chinese overheid is door zware milieuproblemen in tal van grote steden genoodzaakt om de kaart te trekken van deze technologie om de leefbaarheid te verhogen. Niet enkel is de economische kost van de luchtvervuiling enorm maar ook de groeiende middenklasse is steeds kritischer omtrent de milieuproblematiek. Indien de Chinese overheid slaagt in dit ambitieuze maar realistische plan, dan zal het in een eeuw tijd overgeschakeld zijn van een primaire economie naar een moderne, vooruitstrevende technologische natie.

Nu reeds is China de grootste producent van elektrische voertuigen, met een aantal van ongeveer 300.000 dit jaar. Vergeleken met de Verenigde Staten, is dit bijna drie maal zoveel. Het toont onder meer aan dat de Verenigde Staten de toekomst dreigen te mislopen. Waar Europa en China volop plannen maken voor de toekomst, dit met de nodige ondersteuning vanuit de overheid, blijven de Verenigde Staten hierbij achter. Ironisch genoeg zijn merken zoals Tesla gevestigd in de Verenigde Staten, maar is de verkoop meer en meer gericht op andere continenten.

Volgens analisten zal het kantelmoment zich reeds de komende jaren voordoen, rond 2018-2020. Vanaf dan komen tal van merken met elektrische varianten waardoor de massaproductie een zware impact zal hebben op de prijzen. Deze zullen dalen, welke in combinatie met de strengere wetgeving en de goedkopere brandstofkosten ervoor zullen zorgen dat deze voertuigen niet enkel de milieuvriendelijke maar voornamelijk economisch de meeste interessante optie zullen zijn.

Bronnen:

http://www.cnbc.com