Rusland klaar om te produceren aan olieprijs van 40 USD/vat

De olieprijzen zijn de afgelopen tijd opnieuw gestegen naar een leefbaar niveau voor de olieproducerende landen waardoor de grootste crisis sinds lange tijd werd afgewend. Helaas is de toekomst gitzwart, dit door de snelle energierevolutie.

Eén van de grootste olieproducenten Rusland, laat weten dat het land klaar is om een lagere olieprijs aan te kunnen van ongeveer 40 USD/vat. Waar de prijs van een vat Brent momenteel noteert rond de 57 USD/vat is de verwachting dat dit de komende jaren zal dalen met een absoluut dieptepunt het komende decennium.

Ook Chris Watling, CEO bij Longview Economics, liet deze week weten dat er een realistische mogelijkheid bestaat dat de olieprijs het komende decennium zal dalen tot maar liefst 10 USD/vat. Dit door de opkomst van elektrische voertuigen . Transportmiddelen zijn nu verantwoordelijk voor maar liefst 70% van het olieverbruik waardoor het wegvallen van deze groep de vraagzijde volledig zal uithollen.

De gevolgen van dit alles zijn voorspelbaar waarbij het aanbod te hoog zal blijken te zijn. Door het groot aantal olieproducerende economieën zal het aanbod niet in een dergelijke mate aangepast worden waardoor de prijs ineen zal storten, ditmaal  voorgoed. Door het wegvallen van de OPEC-dominantie kan de OPEC de vraagprijs voor dit laatste aanbod niet dermate verhogen om dit verlies goed te maken.

Het kantelmoment verwacht men in 2020-2025, de periode waarin tal van autoproducenten op grote schaal nieuwe elektrische modellen op de markt zullen brengen. Ook de wetgeving in tal van Europese landen wordt aangescherpt het komende decennium waardoor fossiele verbrandingsmotoren langzaam tot het verleden zullen behoren. In China en India wordt eveneens de kaart van de elektrische wagen gekozen waardoor zelfs in deze opkomende economieën de vraag volledig zal wegvallen.

Waar er vaak gesproken wordt over olie als het smeermiddel van de wereldeconomie is dit niet geheel correct. Niet olie maar energie in het algemeen is het smeermiddel van de wereldeconomie. Waar energie de voorbije eeuw in sterke mate werd opgewekt met behulp van fossiele  brandstoffen zal dit in de toekomst gebeuren met behulp van milieuvriendelijke alternatieven. Deze zijn daarbovenop onuitputbaar en tevens toekomstgericht.

Niet enkel op aarde maar ook in de ruimte is er vraag naar energie. De ruimte zal de komende decennia steeds belangrijker worden voor de mensheid. Nu zijn satellieten reeds onmisbaar als communicatiemiddel voor de economie maar ook grondstoffen zullen in de toekomst ontgonnen worden in de ruimte.

De energie voor dit alles kan enkel ter plaatse opgewekt worden waardoor deze technologie steeds geavanceerder zal worden. Een voorbeeld hiervan is het opwekken van energie met behulp van fotovoltaïsche cellen. Ooit enkel in gebruik in de ruimte voor satellieten, ondertussen aanwezig op tal van daken in residentiële wijken en industriezones.

Bronnen:

http://www.cnbc.com