Russische Centrale Bank beveelt noodlijdende kredietverstrekker om 120 kaderleden te ontslaan

In Rusland woedt een hevig schandaal rond de neergang van Otkritie, een grote kredietinstelling die deze zomer failliet ging.

De Russische Centrale Bank heeft 120 kaders en middenkaders van de bank op een zwarte lijst gezet met als gevolg dat zij de komende 5 jaar niet meer in de bankensector actief mogen zijn, en geen aandelen in een bedrijf mogen zitten van meer dan 10%.

Het is de eerste keer dat de Centrale Bank zo hardnekkig optreedt tegen personeel van een bank die in faling gegaan is. De afgelopen 30 jaar gingen nochtans heel wat banken overkop in Rusland.

In heel Rusland zijn er op dit moment een kleine 7000 mensen geblacklisted. Een kleine twee procent daarvan zijn (ex-)werknemers van Otkritie.

Otkritie kreeg in de zomer een bail-out van de Centrale Bank en een kredietlijn van 5.5 miljard euro om de continuïteit van haar activiteiten te handhaven. Er zal nog eens 5 à 6 miljard euro nodig zijn om het bedrijf weer gezond te maken.

In ruil daarvoor moest het bedrijf stevig saneren, en moest het de “rotte appels” identificeren en bekendmaken.

Dat proces is nu afgerond. Of de geïdentificeerde “nalatige kaders” nu werkelijk schuld hebben aan de penibele situatie van de kredietinstelling, of het gewoon zondebokken zijn, is niet bekend.

Wat wel duidelijk is, is dat Otkritie weldra een totaal nieuwe bank is met een totaal nieuw management.

Het is misschien een ideetje voor enkele Europese banken.

Foto: Bernard Spragg. NZ

Bron: Kommersant