Trump dreigt steun Europa definitief te verliezen bij opzeggen Iraans nucleair akkoord

De strategie welke Trump sinds kort bewandeld ten opzichte van Iran is verre van feilloos. De kans dat dit alles de positie van de Verenigde Staten zal verzwakken op het wereldtoneel is vrij groot. Een kans welke door andere spelers snel zal in ingevuld worden.

Na Noord-Korea is Iran aan de beurt voor de oorlogsretoriek van Trump. Hierdoor kan Trump de aandacht afleiden van de negatieve spiraal aan berichten op het thuisfront. Met het opzeggen van het nucleaire akkoord met Iran komt Trump weliswaar voor het eerste een verkiezingsbelofte na, al is de vraag als dit iets positiefs zal bijbrengen voor één van beide partijen.

Niet enkel in het buitenland maar ook in de binnenlandse Amerikaanse instellingen is de kritiek hoog op het opzeggen van het huidige nucleaire akkoord. De kans bestaat overigens dat dit niet door het Amerikaanse congres geraakt waardoor Trump verder geïsoleerd geraakt. Ook de Europese bondgenoten zijn allesbehalve tevreden met de huidige strategie.

Voor de Europese bedrijven is dit alles financieel belangrijker dan voor de Amerikaanse tegenhangers. Diverse Europese bedrijven zijn actief in het Midden-Oosten en sloten grote contracten af met Iran. Dit gaande van olieprojecten tot het leveren van nieuwe vliegtuigen (Airbus).

Door het annuleren van het akkoord en instellen van mogelijke nieuwe sancties kan dit alles opnieuw op de helling komen te staan. Er is dan ook een realistische kans dat de Europese bondgenoten deze koers niet langer meer volgen en hierdoor lijnrecht ingaan tegenover de Verenigde Staten. Dit lijkt niet zo belangrijk maar heeft toch grote volgen voor de toekomst tussen beide historische bondgenoten.

Na het dreigen met het opzeggen van de NATO-steun,  het dreigen met een handelsoorlog  en nu het boycotten van de Europese belangen in de regio zorgt Trump voor onomkeerbare schaden ten opzichte van Europa. Voor Rusland en China is dit een gedroomd scenario waarbij het machtsvacuüm dat ontstaat kan ingevuld worden.

Door het opzeggen van het wereldwijde klimaatverdrag werd reeds duidelijk dat de wereldwijde verhoudingen gewijzigd zijn. Europa kreeg er op milieuvlak een nieuwe bondgenoot bij, namelijk China. Ditzelfde China heeft tevens stijgende belangen in het Midden-Oosten. Met de recent opgerichte zijde-route wil het zijn invloed versterken waarbij Iran één van de betrokken landen is.

Indien de Verenigde Staten doorgaan met de huidige politiek is het dan ook realistisch te stellen dat China deze leegte snel zal invullen. Een Chinese aanwezigheid zou de toestand in het Midden-Oosten nog complexer maken. In Syrië werd reeds duidelijk dat de Verenigde Staten ernstige conflicten verkreeg met Rusland (bondgenoot van Assad).

China, welke groter en en invloedrijker is dan Rusland, zou een waar nachtmerrie scenario betekenen. Daarbovenop is de macht van China stijgende en onomkeerbaar. De Verenigde Staten daarentegen zijn steeds meer geïsoleerd en kunnen niet overweg met de snel evoluerende wereldsituatie.

Bronnen:

http://www.cnbc.com