Saudi Aramco: beursgang zonder goede investeringswaarde of stemrecht

Oliegigant Saudi Aramco maakt zich klaar voor één van de grootste beursintroducties ooit. Helaas zijn zelfs optimisten niet overtuigd van de toekomst waardoor dit mogelijks het begin van een algemene neergang kan zijn voor deze Arabische grootmacht.

De waarde van oliegigant Saudi Aramco wordt geschat op 1 biljoen tot 2 biljoen USD. Om goede resultaten te bekomen bij een beursintroductie zijn volgende zaken van groot belang: toekomstige groei, een aantrekkelijk dividend en een stabiel beleid. Geen van deze drie zijn echter voldoende aanwezig in de oliemarkten. Niet voor Saudi Aramco maar ook niet voor concurrerende bedrijven.

Zelfs optimistische managers hebben de nodige twijfel bij de toekomst van het bedrijf. Niet enkel is de toekomst van fossiele brandstoffen hoogst onzeker maar ook de bewezen reserves zijn allesbehalve transparant. Daarnaast is het iets te voorbarig om alle vertrouwen te stellen in een staatsbedrijf dat gedurende decennia werd geleid door een dictatoriaal regime.

De grootste vraag is dan ook wat er daadwerkelijk gekocht wordt indien men investeert in Saudi Aramco. De kans is wel degelijk aanwezig dat eventuele investeringen nooit zullen renderen. Na 2025 zal de vraag naar olie sterk terugvallen volgens diverse prognoses door de opkomst van de elektrische voertuigen.

Het kantelmoment wordt verwacht de komende jaren waarbij elektrische voertuigen goedkoper zullen worden dan de fossiele tegenhangers. Na het overschrijden van dit kantelmoment zal de vraag naar olie in vrije val gaan. Dit terwijl het aanbod wordt geleverd door tal van producenten welke op grote schaal concurreren met elkaar.

Bijkomende twijfel word gezaaid door het slechts beperkt op de markt komen van aandelen. Er wordt slechts 5% aangeboden waardoor investeerders in de praktijk geen stem zullen hebben. Saudi Aramco is niet enkel een olie-en gasgigant maar tevens een enorm investeringsfonds voor de staat Saudi Arabië. De kans dat de overheid de controle over het bedrijf zou weggeven is dan ook onbestaande.

De beursgang van Aramco toont echter ook aan dat de overheid in Saoedi-Arabië fondsen probeert aan te boren om de transitie van het land te kunnen verwezenlijken. Zonder snelle en structurele hervormingen dreigt het land een enorm probleem te hebben door het wegvallen van de olie-inkomsten. In tegenstelling tot aartsrivaal Iran of economische hub Dubai, is het land een stuk conservatiever en niet toeristisch ingesteld.

Door het ineenstorten van de olieprijzen liet Saoedi-Arabië het afgelopen jaar reeds een tekort optekenen op de lopende rekening. Ook een omschakeling naar een producent van hernieuwbare energie lijkt verloren moeite te zijn. Zowel Europa als China, beide economische wereldmachten met een tekort aan olie en een grote energiehonger, installeren ondertussen zelf op grote schaal hernieuwbare energie-installaties. Door technologische innovaties en een verregaande samenwerking is het dan ook mogelijk om volledig energie-onafhankelijk te worden. Niet bepaald geruststellend nieuws voor een land als Saoedi-Arabië op langere termijn… .

Bronnen:

http://www.cnbc.com