Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Halvering opkoopprogramma ECB

De ECB gaat vanaf januari tot en met september elke maand nog maar voor 30 miljard aan obligaties opkopen. Dat betekend een halvering van het huidige opkoopprogramma.

Positief

Sinds januari 2015 koopt de ECB staatsobligaties van eurolanden op met het doel de inflatie en de economie aan te jagen. Tot december dit jaar zal dat op huidig niveau doorgaan, met 60 miljard per maand.

Met de halvering vanaf januari wordt de stimulering van de Europese economie flink afgebouwd. Wat dat verder zal betekenen moet worden afgewacht.

Beurzen reageren in ieder geval positief op het nieuws. De beurs in Amsterdam ging 0,7 procent hoger en de beurzen van Frankfurt en Parijs klommen respectievelijk 0,6 en 0,9 procent. Ook de Amerikaanse Dow Jones-index steeg 0,5 procent en de Nasdaq ging 0,1 procentpunt hoger.

In reactie op het besluit zakte de euro van meer dan 1,18 tot 1,175 tegen de dollar en daalden de obligatierentes in Europa licht.

Inflatie

De ECB geeft aan dat als het nodig is er ook na september obligaties zullen worden opgekocht.

Dat hangt er vanaf of de inflatie meer in lijn is met haar streefdoelstelling van net onder de 2 procent. Voor deze maand zat zij redelijk met een inflatiecijfer in de eurozone van 1,5 procent.

De balans van de ECB, die inmiddels is opgelopen tot 4,4 biljoen euro, krimpt voorlopig niet. Het geld dat de ECB binnenkrijgt aan aflossingen wordt steeds weer opnieuw in obligaties gestoken.

UBS-analisten schatten dat de ECB komend jaar voor 100 miljard euro aan obligaties gaat herbeleggen, en in 2019 nog eens 130 miljard euro. Met andere woorden: zij blijft een grote klant op de schuldenmarkt.

Rente

De ECB houdt de rente wel gelijk. Die zal pas worden verhoogd als het opkoopprogramma is afgebouwd. De ECB denkt dat de rente voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van het opkoopprogramma gelijk zal blijven.

Bronnen: ECBEU, DFT, Volkskrant

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.