Nieuw te bouwen metropool Saudi-Arabië: laatste kans op economische transitie

Saudi-Arabië kwam deze week opnieuw opvallend in het nieuws, deze maal met de aankondiging voor het bouwen van een nieuwe metropool, geconnecteerd met Jordanië en Egypte. Prijskaartje van dit alles? Slechts 500 miljard USD…

Het nieuwste project van Saudi-Arabië spreekt tot de verbeelding voor vele stadsontwikkelaars maar is in Saudi-Arabië bittere ernst. Het land wil een gebied met een geschatte oppervlakte van ongeveer 26500 km² ontwikkelen waarbij een enorme industriële en business zone aanwezig zal zijn. Dit gebied, genaamd NEOM zal de focus onder meer leggen op het ontwikkelen van energie en waterprojecten, biotechnologie, voedsel, high-tech industrie en tenslotte entertainment.

Het nieuws werd aangekondigd door de kroonprins Mohammed bin Salman op het Future Investment Initiative in Riyadh. Dit kadert onder meer in het Vision 2030 programma waarbij Saudi-Arabië zich wel herprofileren om het post-olietijdperk aan te gaan.

De economie in Saudi-Arabië heeft de grootste moeite om het hoofd boven water te houden door de lage olieprijzen. Hervormingen zijn dan ook broodnodig, een gegeven waar kroonprins Mohammed ten volle op inspeelt. Dit gaande van kleine stappen zoals het geven van de toelating om vrouwen een voertuig te laten besturen tot het (gedeeltelijk) privatiseren van oliegigant Saudi Aramco.

In tegenstelling tot de buurlanden is Saudi-Arabië zeer conservatief wat vele beleggers afschrikt. Het hoopt met het opstarten van nieuwe projecten deze vrees dan ook weg te nemen. Dit laatste project is ook duidelijk geprofileerd als connectie met andere naburige landen om de internationale handel te stimuleren. De eerste fase van dit alles zou reeds tegen 2025 afgewerkt moeten zijn wat behoorlijk ambitieus is.

Het land kampt, zoals vele Westerse landen, met een trage bureaucratie wat de zaak er niet eenvoudiger op maakt. Ook is het ten zeerste de vraag als bedrijven plots Saudi-Arabië zullen verkiezen boven het meer economische gerichte Dubai. Deze laatste is het laatste decennium sterk opgekomen en is zowel een transporthub als een economisch hub geworden voor internationale bedrijven. Het land is weliswaar islamitisch maar veel minder conservatief dan Saudi-Arabië.

Voor Saudi-Arabië is het alvast de laatste kans om de toekomst veilig te stellen. Slaagt het hier niet in, dan dreigt de bedelstaf. Ook dreigt de Amerikaanse militaire steun te verminderen de komende decennia als olie geen noodzakelijke grondstof meer blijkt te zijn. Op dit moment tracht het Westen militair een belangrijke invloed te hebben in het Midden-Oosten, dit niet voor de wereldvrede maar voornamelijk om de enorme oliestroom te controleren. Door het wegvallen van deze oliestroom is er dan ook geen enkele reden meer om hier aanwezig te blijven.

Indien dit scenario werkelijkheid zou worden, dan zou Saudi-Arabië in bijzonder slechte papieren terechtkomen. Aartsrivaal Iran is hierbij de zekere winnaar door een grote overmacht. Zowel economisch als militair zijn de Arabieren de mindere in de regio. Enkel de enorme militaire steun zorgt momenteel voor een wankel evenwicht.

Bronnen:

http://www.cnbc.com