Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Grootste Scandinavische bank kiest voor automatisering: 6000 werknemers mogen vertrekken

Ophef in Scandinavië: de grootste bank van Noord-Europea, Nordea, gaat 13% van het personeel laten afvloeien. Niet omdat het bedrijf in slechte papieren zit. Door zware investeringen in automatisering is gewoon ruim een tiende van al het personeel overbodig geworden.

Toch heeft de beslissing van de bank, alsook het verwachte ongenoegen van de sociale partners, het aandeel met 5% de dieperik ingestuurd. 13% is wel héél veel natuurlijk, dus men houdt er rekening mee dat er wél iets aan de hand zou kunnen zijn.

In september maakte Nordea nog bekend dat het zijn maatschappelijke zetel verhuist van Stockholm naar Helsinki. Dat kon u hier bij beurs.com lezen. Opmerkelijk: toen verzekerde Nordea nog dat de verhuis naar Helsinki slechts 100 banen in Zweden zou kosten. Nu blijken dat er dus 6000 werknemers ander werk zullen moeten zoeken.

Nordea heeft traditioneel veel overhead. Het is een bank met een zeer oud business model, met veel cliëntelisme, weinig dynamisme en automatische promoties naar kaderposities die evenwel geen enkele concrete invulling hebben. Nordea werkte dus als een half ministerie. Sinds 2 jaar wordt het business model radicaal herschreven, met de herstructurering tot gevolg.

De vraag is of de drastische ingreep wel zo hard nodig is. In 2015 werd al eens met de grove borstel doorheen het personeelsbestand gegaan, waardoor – althans volgens de vakbonden – de werkdruk per werknemer aanzienlijk is toegenomen.

Bron: Sverigesradio, HBL, NT

Ftto: Roman Hobler, no changes made

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.