Dollar herwint weer wat aan kracht

De dollar herstelt weer wat de laatste tijd. Hier waren verschillende redenen toe. Deze zorgen trouwens komende tijd mogelijks voor een verdere versterking van de greenback.

De centrale bank van Amerika heeft jarenlang obligaties opgekocht om de economie en de inflatie aan te zwengelen. Daarnaast hielden ze de Federal Funds Rate historisch laag. De centrale bank begint echter meer en meer tot afbouw van de stimulus over te gaan.

Na de laatste vergadering klonk Yellen vrij hawkish en positief over de economie. De rente zou dit jaar nog een keer kunnen worden opgetrokken. Nu staat deze op 1 tot 1,25 procent. De opgeblazen balans met obligaties wordt afgebouwd. Dit laatste is in oktober begonnen.

Na de Federal Reserve kijken we even naar de ECB. De centrale bankiers in Europa klinken recentelijk, in tegenstelling tot de Federal Reserve, dovish.

Vorige week kondigde ze dan wel aan het inkoopprogramma van obligaties te halveren vanaf volgend jaar. Het programma werd wel met maar liefst negen maanden verlengd. Daarnaast liet Draghi duidelijk verstaan extra stimulus te voorzien indien dat nodig is. De rente zal nog geruime tijd laag blijven na het aflopen van het QE-programma.

Politiek

Een volgende reden voor de versterking van de dollar, of liever de verzwakking van de euro, zijn de Spaanse spanningen. Catalonië haalde zich de woede van Madrid op de hals door een verboden referendum over onafhankelijkheid te laten doorgaan. Daarin werd massaal gestemd voor onafhankelijkheid. Het parlement in Barcelona riep de onafhankelijkheid effectief uit. Madrid plaatste Catalonië onder curatele en zette de regering van de regio af.

Binnenkort kunnen andere Europese politieke spanningen voor een verzwakking van de euro zorgen. In 2018 trekken de Italianen naar de stembus. De euro-kritische partij van komiek Beppo Grillo zou wel eens veel stemmen kunnen halen.

Ten slotte lijkt Donald trump er in zijn Amerika toch enkele van zijn beloofde maatregelen door te krijgen. Zo heerst er enige hoop op forse belastingverlagingen. Deze economie-stimulerende maatregelen zorgen uiteraard voor een versterking van de munt in de Verenigde Staten.

Foto: Owen Franken, Bloomberg