Wat ik geleerd heb na veel ‘trial & error’ op de beurs

In het leven maakt een mens nu eenmaal fouten, op alle vlakken, te allen tijden.

Het is natuurlijk altijd het leukste – zowel voor uw zelfvertrouwen als uw portemonnee – als u kan leren van iemand anders zijn fouten of imperfecties, zodat u hier zelf aan kan werken zonder al te veel schade op te lopen.

Daarom heb ik besloten om een kort artikeltje te schrijven over dingen die ik – soms met harde hand – geleerd heb op de beurs.

Ik hoop dat deze lijst u van pas kan komen en zal leiden naar betere resultaten.

 • Onderzoek zelf de markten.

Probeer zelf uit te zoeken hoe de huidige marktwerking in elkaar zit.

Het grote probleem met blind vertrouwen in kennis van een ander is dat de beleggingsgemeenschap u 99% van de tijd alleen zal vertellen wanneer u moet kopen, kopen en nog eens kopen… De keren dat ze u daadwerkelijk vertellen om dezelfde positie te sluiten, zijn erg zeldzaam.

Dit zorgt voor een groot probleem waarbij u zelf niet weet of de thesis nog geldig is of niet, en diegene die je deze belegging aangeraden heeft niets meer van zich laat horen.

Het is dus – om deze en nog een hele reeks verschillende andere redenen – erg belangrijk om zelf goed te weten waarom u in een bepaalde belegging zit, zodat u ook weet wanneer het tijd is om het toneel te verlaten.

 • De trend is uw vriend.

Er zijn altijd koppige mensen die niets liever doen dan tegen het tij in zwemmen en zichzelf labelen als ‘contrair’, het zij zo… ieder zijn ding.

Ikzelf surf liever mee op een liquiditeitsgolf in een mooi stijgende trend.

Ik kan u ook verzekeren – hoewel het minder spannend klinkt – dat dit op de lange termijn het altijd beter zal doen dan altijd de ‘contraire’ belegger uit te hangen.

Als u ‘vallende messen’ blijft proberen vangen dan komt u na genoeg pogingen vanzelf wel uit bij de lokale hulpdiensten die u weer zullen moeten oplappen.

Bespaar uzelf dus het leed en vind gewoon een paar mooie trends, en bespeel deze op een verantwoordelijke manier.

 • Koop hoog, verkoop hoger.

Het allergrootste cliché op de beurs wat mij betreft: ‘buy low, sell high’.

Dat er waarschijnlijk meer dan één reden is waarom een bepaalde activa ‘laag’ noteert of gemeden wordt, vergeten veel mensen.

Zoals ik bij punt 2 al zei is het het beste om een goede trend te vinden en hierop in te spelen.

Dat een bepaalde activaklasse dit jaar bijvoorbeeld al 25% gestegen is, is een teken van STERKTE, en niet van aanstaande zwakte.

Een van mijn idolen, hedge fund manager Stanley Druckenmiller, heeft al meerdere malen laten weten dat markten bewegen op een stroom van liquiditeit meer dan wat dan ook.

En stijgende prijzen is een erg goede indicator voor een mooie liquideitsinstroom.

Vrees dus niet om dingen te kopen die mooi stijgen, dat is overigens hoe u winst maakt op de beurs, al durven veel marktparticipanten dit al eens te vergeten. 🙂

 • Beperk je aantal short posities.

Niets is zo sensationeel als een thesis waarin een activaklasse of aandeel zogezegd compleet gaat imploderen om reden A, B en C.

Het klinkt dan ook stukken beter dan het meestal is.

Hoewel het uiteraard mogelijk is om geld te verdienen met het inspelen op een daling van een bepaalde activa, is dit meestal niet wenselijk.

Beurzen gaan over het algemeen omhoog, om de simpele reden dat de economische productiviteit dat ook doet.

Als u een eigen bedrijf hebt, dan is het de bedoeling dat u bedrijf over 1 jaar productiever zal zijn dan dat het de dag van vandaag is.

Dit is erg makkelijk te begrijpen lijkt me, het is dan ook daarom dat beurzen over het algemeen stijgen aangezien de bedrijven die deel uitmaken van deze beurzen ook meer waard worden met de loop der tijd naarmate de productiviteit groeit.

Daarom is het meestal dan ook geen goed idee om tegen het tij der productiviteit in te zwemmen en kan u beter uw tijd besteden aan posities waarmee u inspeelt op een stijgende koers.

U neemt het met een short positie ook vaak, zoniet altijd, op tegen de gevestigde orde van o.a.:

 1. Banken
 2. Centraal Bankiers
 3. Politiekers

Al deze groepen hebben baat bij een mooi stijgende aandelenmarkt.

Waar short posities wat mij betreft het handigste voor zijn is om uw long posities te ‘hedgen’ (in te dekken) tegen een daling in de indexen resulterende uit een dalende liquiditeit en ‘risk appetite’, zo beperkt u dus eventuele grotere verliezen.

Voor de mensen die toch willen shorten zou ik aanraden om dit zeker niet te doen in de algemene indexen, maar in individuele namen, daar is het kans op success normaal gezien toch wel aanzienlijk groter.

 • Speel ‘advocaat van de duivel’

Iedereen wilt altijd gelijk hebben, dit is op de beurs niets anders.

Het is daarom dan ook van groot belang om kritisch te blijven op uzelf en uw posities, overtuigingen en andere factoren.

Overigens niet alleen kritisch zijn op uzelf, wees kritisch op alles wat u leest, niet alles op het internet is overigens persé de waarheid. 🙂

Er is geen tekort aan psychologische barriers die er voor kunnen zorgen dat iemand zijn eigen beleggingsproces saboteert.

De onderstaande grafiek illustreert heel goed welke cognitieve tekortkomingen ons – zonder dat u het waarschijnlijk zelf beseft – saboteren en u weerhouden om betere rendementen te halen op de beurs.

De ergste vijand op de beurs bent u dus daadwerkelijk zelf.

 • Niemand is feilloos in de financiële markten

De financiële markten bestaan uit zo enorm veel variabelen dat het letterlijk onmogelijk is om te spreken van zekerheden.

Het draait allemaal om een bepaalde waarschijnlijkheid toe te kennen aan een scenario en vervolgens nadat u uw positie hebt ingenomen te doen aan risico beheer, dit kan bij voorkeur door ‘Technische Analyse’.

De toekomst voorspellen is simpelweg onmogelijk en dus zou ik u – nogmaals – aanraden om uw eigen mening zovaak in twijfel te trekken als ieder ander.

 • Weet wat u koopt

Veel marktparticipanten maken de vergissing om de verkeerde producten te handelen voor hun thesis.

Zo kan iemand bijvoorbeeld een thesis hebben die luid als volgt:

 1. A) De olie voorraden zijn drastisch aan het slinken
 2. B) De US Dollar is behoorlijk gedaald van zijn top welke een stijgende vraag in de hand werkt
 3. C) Er is een globale opkomst van inflatie bezig

Dit zijn 3 redenen waarom iemand sneller geïnteresseerd zou kunnen raken in de olie sector momenteel.

Alles goed en wel tot zover…

Maar bij de positionering gaat het vaak de mist in.

De redenering gaat vaak als volgt:

‘Olie gaat stijgen en ik wil het maximale eruit halen en dus koop ik olie ontginningsbedrijven die een hefboom bieden aan de spotprijs.’

Dat u een olie thesis hebt die geldig zou kunnen zijn en u geld zou kunnen opleveren wil niet persé zeggen dat beleggen in bijvoorbeeld Royal Dutch Shell nu een goed plan is.

Royal Dutch Shell kan namelijk problemen hebben waar u totaal geen weet van hebt of onderhevig zijn aan andere variabelen die een effect hebben op de prijs van Royal Dutch Shell welke niet persé het geval is bij olie.

En zelfs al koopt u een mandje van aandelen – gekend als een ETF – dan heeft u nog te maken met verschillende variabelen die eigen zijn aan de gerelateerde bedrijven en niet zozeer aan de olieprijs.

Dat is dus een factor waar u zeker rekening mee moet houden.

Weet wat uw thesis is, handel er consequent naar en probeer het niet te bont te maken met allerlei tierelantijntjes, het zou niet de eerste keer zijn dat dit bij iemand verkeerd uitpakte ondanks dat diegene zijn onderliggende fundamentele thesis correct was.

—————————————————————————————————————————————————————————————

Er zijn – gelukkig maar – nog andere lessen die ik getrokken heb uit mijn marktervaringen, en die deel ik graag nog een andere keer.

Ik hoop dat dit artikel u op de goede weg zet om betere resultaten te halen.

Voor de mensen die verdere informatie van mij willen bekomen heb ik goed nieuws!

Ik schrijf namelijk vanaf binnenkort een dagelijkse nieuwsbrief voor TradersOnly.

Diegene die zo slim zijn geweest om hun beleggingen te doen bij deze ultra lage kosten broker zullen dan ook mijn favoriete trades op hun scherm krijgen, en dat op dagelijkse basis!

Natuurlijk zijn nieuwe cliënten ook meer dan welkom!

Een rekening openen kan met behulp van deze link

Ook ben ik persoonlijk bereikbaar op https://twitter.com/bp1990 voor diegene die nog vragen hebben.

Alvast bedankt en veel tradingssucces!