Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

PetroChina, het eerste biljoenen bedrijf ter wereld, kent sinds 2007 een diepe daling

Er is meer nodig dan de grootste aandelendaling in de wereldgeschiedenis om analisten te overtuigen dat PetroChina eindelijk haar laagste punt heeft bereikt.

Tien jaar nadat PetroChina haar eerste handelsdag kende in Shanghai, wist het staatsbedrijf zo’n 800 miljard dollar aan marktwaarde te verliezen.

Met dat bedrag zou elk beursgenoteerd bedrijf in Italië gekocht kunnen worden.

Biljoenen

In 1999 werd het bedrijf opgericht door de China National Petroleum Corporation (CNPC). Een jaar later kreeg het een beursnotering op de New York Stock Exchange en de Hong Kong Stock Exchange.

Pas in november 2007 werden de aandelen ook genoteerd op de effectenbeurs van Shanghai.

Op de eerste handelsdag verdrievoudigde de aandelenkoers van RMB 16,70 naar RMB 46,60, waarmee de onderneming zo’n 1 biljoen dollar waard werd.

Tot op heden het eerste bedrijf welke dat aanzienlijke cijfer wist te bewerkstelligen.

Meer biljoenen

Hoewel? Meer dan vier eeuwen geleden gaf de VOC als eerste bedrijf ooit aandelen uit.

Aangepast voor inflatie zou het heden ten dagen een marktwaarde hebben gehad van meer dan 7 biljoen dollar.

Maar goed, voor beide hield het ook wel weer op.

In maart 2008 was de beurswaarde van PetroChina alweer drastisch gedaald tot 397 miljard dollar en tegenwoordig noteert het rond een magere RMB 8,30.

Crisis

Veel van de factoren achter PetroChina’s daling toen lagen overigens buiten de controle van het bedrijf.

Toen het aandeel in Shanghai in 2007 werd genoteerd, popten net de bubbels in zowel olie als de Chinese aandelenmarkt, dit terwijl de wereldwijde financiële crisis net om de hoek kwam kijken.

Gemeten tegen de 73 procent daling in China’s CSI 300 Energy Index over het afgelopen decennium, lijkt PetroChina’s 82 procent daling eigenlijk ook nog best mee te vallen.

Bearish

Maar PetroChina’s aandelen genoteerd in Shanghai zullen het de komende 12 maanden naar verwachting niet beter doen.

Een gemiddelde analistenraming door Bloomberg geeft aan dat het nog eens met 16 procent zal dalen.

Xi Jinping ambitieuze plannen om elektrische voertuigen volop te promoten mag als een van de hoofdredenen worden genoemd waarom analisten nog steeds bearish op het aandeel zijn.

Bronnen: Bloomberg, Souvereign Man

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.