Europees ondernemersvertrouwen in de Russische economie groeit weer: wanneer heft de EU de sancties op?

De Assocation of European Businesses (AEB) is een middelgrote lobbygroep van 550 grote ondernemingen in KMO’s in Europa en Rusland. AEB weegt zwaar op het debat over de economische sancties tegen Rusland en wil die liever zo snel mogelijk zien verdwijnen.

Volgens AEB is de EU, ondanks de sancties, nog steeds goed voor 43% van de buitenlandse handel van de Russische Federatie. Daardoor blijft Rusland een vitale handelspartner voor Europese ondernemers.

Dat de Russische economie langzaamaan weer aantrekt is ook de Europese ondernemers niet ontgaan. Op basis van een bevraging van haar leden zou het vertrouwen in de Russische economie in 2017 t.o.v. 2016 gestegen zijn met 5,5%.

De stagnatie van de Rusland economie in 2014 heeft heel wat Europese investeringsbeslissingen in Rusland voor meerdere jaren bevroren. Echter, de goedkope roebel als gevolg van de lagere olieprijzen maakt het dan weer interessanter om in Rusland te produceren.

Toch is het een euforie met de handrem op. AEB moet naar eigen zeggen heel wat middelen en tijd vrijmaken om haar leden te waarschuwen voor bepaalde investeringsbeslissingen die in strijd zouden kunnen zijn met de sancties. Niet alleen bepaalde deals, maar ook bepaalde partners zijn immers “toxisch” en zouden tot een grote boete of het bevriezen en confisceren van assets kunnen leiden.

Wanneer de EU de sancties zou kunnen versoepelen en op termijn laten uitdoven, liggen alle opportuniteiten weer open voor de Europese ondernemers. Tenminste, als Aziatische partners dan al niet met alle lucratieve contracten aan de haal zijn gegaan…

Bron: AEB

Foto: CityBreak Tours