Olieprijs in opwaartse trend

De olieprijzen zitten de laatste tijd in een opwaartse trend, in de maand oktober steeg de prijs voor een vat ruwe olie behoorlijk scherp dankzij de ondersteuningsmaatregelen van de OPEC-landen en andere olieproducerende landen. Nu duidelijk is dat de maatregelen een effect hebben op de prijs, wordt er werk van gemaakt om de afspraken rond de productievermindering te verlengen tot maart volgend jaar.

Het ziet er naar uit dat het wat beter gaat met de situatie op de oliemarkt, sinds het laagste punt in juni dit jaar, is de olieprijs per vat vrijwel gestaag gestegen van 42,50 dollar naar de huidige prijs van 54,31 dollar per vat. Daarmee bereikt de olieprijs opnieuw het niveau van begin dit jaar.

De maatregelen die de OPEC- en niet-OPEC-landen in het leven hebben geroepen, missen hun effect niet. Een tijdje geleden werd er onderling afgesproken dat de productie op een lager pitje moet komen om het evenwicht op de oliemarkt te herstellen. Saoedi-Arabië heeft reeds laten weten dat het voorstander is om de maatregelen met enkele maanden te verlengen.

Een slimme zet, dat vindt ook Tom Pugh, grondstoffenspecialist bij Capital Economics. Indien de maatregelen worden verlengd tot eind dit jaar, of zelfs begin volgend jaar, dan zal dit een gunstig effect hebben op de olieprijzen. Indien de deelnemende landen hier niet in slagen, zal de olieprijs naar alle waarschijnlijkheid terug zakken naar lagere regionen. Op 30 november komen de OPEC-landen opnieuw samen om een mogelijke verlenging te bespreken.

De combinatie tussen de verlenging van de productievermindering en de toename van de vraag naar olie, zullen de prijs per vat in 2018 doen stijgen naar gemiddeld 56 dollar. Dat is 3 dollar meer dan de voorlopige gemiddelde prijs van dit jaar. Dat voorspelt de Wereldbank in een rapport dat ze deze week hebben vrijgegeven.

En dat ondanks de verschuiving naar alternatieve brandstoffen, de grootste verbruikers zijn productiebedrijven en voertuigen, maar de vraag naar olie zal tot minstens 2040 blijven toenemen omdat het aandeel van alternatieve brandstoffen voorlopig een klein deel uitmaakt van het geheel.

Bronnen: Beursduivel, FluxEnergie

Foto: Wikimedia