Sancties tegen Rusland ruïneren Europese Ontwikkelingsbank

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) werd in 1990 opgericht door 40 landen (grosso modo de OESO-landen en alle landen van de huidige EU), met als die doel de transitie te faciliteren van de landen van de ex-Sovjetunie van communisme naar een markteconomie.

Tegenwoordig telt de EBRD 64 lidstaten en bezit het een aandelenkapitaal van zo’n 30 miljard euro.

Sinds juli 2014 schortte de EBRD alle investeringen, leningen en kredieten aan Rusland op, op dat moment de grootste ontvanger van EBRD-steungeld. In 2013 investeerde de bank nog een ruwe 1.8 miljard USD in de Russische economie, bijna het dubbele van de Europese Investeringsbank, zeg maar de bank van de EU-lidstaten. Momenteel staat ongeveer een half miljard USD aan nieuwe investeringen on hold.

De sancties lijken uit de draaien op een grote flop voor de EBRD. Deze week maakte de raad van bestuur van de bank bekend dat het de financiële ratio (kost-over-opbrengsten) wil optrekken van 33 naar 50%. Amper twee jaar na de vorige verhoging.

De kosten van de EBRD zijn sinds 2011 met maar liefst 73% toegenomen (van 270 miljoen euro naar 467 miljoen euro), terwijl de inkomsten quasi stabiel blijven. Sinds de sancties tegen grootste klant Rusland, zijn de inkomsten vrijwel gehalveerd: Rusland was in 2013 immers goed voor de helft van de inkomsten van de bank.

Benieuwd of dit de bank zal nopen om druk te zetten op Brussel en Washington om de sancties tegen Rusland te herzien, of the powers that be nu op het gaspedaal zullen staan om de gecontesteerde kandidatuur van China opnieuw op de agenda te plaatsen.

Foto: Foreign and Commonwealth Office