Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Boekhoudkundige creativiteit jaagt koersen Amerikaanse blue chips de hoogte in

De interestvoeten in de grootste economieën ter wereld staan nu al jarenlang op een enorm laag peil. Dat zorgt voor steeds vreemdere situaties, zoals bedrijven die hun omzetcijfers zien dalen en hun beurskoers zien stijgen bijvoorbeeld.

Al jaren maken Amerikaanse bedrijven gretig gebruik van de lage interestvoeten. Ze gaan schulden aan om aandelen terug te kopen. Zo kan hun winst per aandeel toenemen terwijl de totale winst gelijk blijft of zelfs daalt.

Gevolg: de beurskoers stijgt omdat weinig beleggers een grondige analyse maken.

CEO’s zijn verzot op deze techniek, het is een gemakkelijke manier om hun compensatie te verhogen. Hun bonus hangt namelijk meestal vast aan de waarde van het aandeel.

Hoe groot is het probleem?

Redelijk groot: van de 505 bedrijven in de S&P500 kenden er 141 een omzetgroei van 1% of minder gedurende de laatste vijf jaar.

Toch stegen hun aandelen gemiddeld met 68%, terwijl de totale schuld steeg met gemiddeld 70% !

106 bedrijven zagen hun omzet zelfs dalen en hun beurskoers stijgen met 25% of meer. Dat is 21% van de bedrijven in de S&P500… Gezond kan je dat niet noemen!

Welke bedrijven bezondigen zich het meest aan bovenstaande boekhoudtruc?

19 bedrijven steken er met kop en schouder bovenuit. Zij zagen in vijf jaar hun omzet dalen met 10% of meer en hun koers stijgen met 20% of meer. Allemaal dankzij het inkopen van eigen aandelen met nieuwe schulden.

Het gaat om bekende blue chips als Yum! Brands, Motorola, Ebay, Merck, Deere, Pfizer, Kimberly-Clark, McDonald’s en Colgate-Palmolive om er maar enkele te noemen.

McDonald’s zag zijn omzet over vijf jaar met 12% dalen, terwijl de koers van het aandeel met 73% steeg. De daling van het aantal uitstaande aandelen met 20% en de stijging van de schulden met 112% verklaart hoe dat komt.

De andere fastfoodgigant Yum! Brands zag zijn omzet over dezelfde periode zelfs dalen met 54%, terwijl de koers 59% steeg. Dit bedrijf verhoogde z’n schulden met een hallucinante 197% om er 19% van de aandelen mee terug te kopen.

Verzekeraar Assurant kocht 18% van eigen aandelen in en wist zo zijn koers te verhogen met 174%… ondanks een omzetdaling van 25 procent!

U ziet: het is opletten geblazen als u kijkt naar cijfers per aandeel. Verlies het grote geheel niet uit het oog en kijk ook naar de totale omzet.

Voorlopig is dit spelletje heel winstgevend, zowel voor de CEO’s die dikke bonussen opstrijken als de beleggers. Maar het zal niet eeuwig blijven duren. Als de interestvoeten stijgen zullen heel wat mensen zich betreuren dat ze ooit deze aandelen gekocht hebben.

Ook wie niet in individuele aandelen belegt loopt gevaar. Het gaat hier om bekende blue chip aandelen en die zitten in heel wat fondsen en indexen!

Bron: RIA
Foto: Publiek domein

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.