Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Liberalisering van de Amerikaanse olie-export: Trump’s sprong in het ongewisse

Amerikaanse olie is weer erg in trek. Olie is niet zo duur meer als voorheen en Amerika is en blijft een kwaliteitsmerk. Vooral Azië heeft de weg naar Texas gevonden en dat legt de Amerikanen geen windeieren. Wel integendeel.

Dat is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Uiteraard: de beslissing van Trump om het embargo op overzeese oliehandel op te heffen is goed nieuws voor de internationale vrijhandel, maar de Amerikaanse olie-infrastructuur (zowel producenten als distributeurs) en de gehele olie-economie heeft zich sinds de jaren 70 georiënteerd op de eigen, Amerikaanse thuismarkt.

Dat betekent niet alleen een commerciële uitdaging (bedrijven moeten nu uitvissen hoe ze hun olie moeten verkopen in Taiwan, en Taiwanese klanten worden op een andere manier gecharmeerd dan Amerikaanse klanten), maar ook een uitdaging voor de verouderde infrastructuur, en de businessmodellen van de ietwat ingedommelde Amerikaanse oliereuzen.

Amerika heeft bijvoorbeeld niet voldoende raffinage-capaciteit om de de Amerikaanse olie zelf te raffineren voor de overzeese klant. Raffinage is een belangrijke strategische tak van de supply-chain, omdat het de op zich waardeloze olie omzet in de op maat gesneden producten voor de klant. De Chinezen daarentegen hebben een overcapaciteit aan raffinage, dus zouden graag zelf Amerikaanse olie raffineren. Maar aangezien raffinage de belangrijkste schakel in de productieketting is, zouden de Chinezen grotendeels gaan bepalen wat en hoeveel de Amerikanen moeten oppompen en leveren.

Door een gebrek aan inkomsten uit raffinage kan de Amerikaanse olie-industrie bovendien de prijs voor de Amerikaanse consument niet langer drukken. Dat zal onvermijdelijk tot gevolg hebben dat de olie-prijs voor de Amerikaanse burger aanzienlijk kan stijgen, en dat die prijs mede door Peking bepaald wordt.

Langs de andere kant is dat dan weer wellicht een betere manier om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, dan de strenge anti-competitieve regels van Obama en zijn voorgangers.

Foto: Bureau of Land Management California

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.