Powell aan hoofd Fed

Jerome Powell wordt de volgende Fed-voorzitter. Daarmee kiest Donald Trump voor een verderzetting van het huidige beleid en deregulering van de financiële sector.

Janet Yellen blijft tot februari aan het roer. Opvolger Powell staat bekend als gematigd en is min of meer akkoord met huidige beleid van centrale bank. Verder heeft hij een verleden als zakenbankier en zou hij graag wat extra regels voor de financiële sector zien verdwijnen.

Als het John Taylor zou zijn geworden, professor economie, zou de dollar waarschijnlijk een stuk zijn gestegen. De overwinning van Powell werd echter al verwacht en door verschillende bronnen aan Amerikaanse media bevestigd.

Professor Taylor staat bekend als vrij hawkish en wil de rente graag een stuk hoger hebben. Donald Trump zou dit echter niet zo graag zien gebeuren. De president kloeg eerder al over de dure dollar.

Met Powell kiest de president voor iemand die reeds in het Fed-bestuur zit en ook min of meer op dezelfde lijn zit als het huidige beleid.

Verder komen Powell en Trump goed overeen op vlak van regulering binnen de financiële sector. Beiden zouden graag de sector meer vrijheid geven en heel wat regels afschaffen die na de financiële crisis opgesteld werden. De banken werden immers als grote boosdoeners aanschouwd van de crisis van 2008.

Yellen?

Naast Powell en Taylor werd ook de huidige voorzitster, Janet Yellen, wel eens genoemd als kanshebber. Het was echter te voorspellen dat zij zichzelf niet zou kunnen opvolgen. In het verleden werd al duidelijk dat haar relatie met Donald Trump vrij onderkoeld is. Bovendien kon de president met Powell het huidige beleid min of meer verder zetten en kreeg hij er twee extra voordelen bij: een Republikein aan de top van de centrale bank installeren én zoals hiervoor reeds gezegd, zijn programma rond deregulering voor de financials doordrukken. Het is echter een zeldzaam fenomeen dat een voorzitter geen tweede termijn kan aanvatten.

Foto: Joshua Roberts/Reuters